Кметът на „Родопи“ връща традицията на Дионисиевите празници (СНИМКИ)

В „Родопи“ отпразнува Трифон Зарезан по стара традиция

Община „Родопи“ отпразнува Трифон Зарезан по стара традиция. Кметът Павел Михайлов, заместникът му Владимир Маринов и кметът на село Брестовица Любен Радев хванаха лозарските ножици, за да спазят българския обичай и ритуално нагазиха лозята в масива „Бяло поле“ край Брестовица. „В предизборната си програма обещах, че ако стана кмет ще върна една забравена традиция в община „Родопи“ – Дионисиевите празници. Още тази година ще възродим тържествата, които ще започнат именно от столицата на виното – село Брестовица“, каза в обръщението си към брестовичани кметът Павел Михайлов. Той припомни, че Дионисиевите празници, които са посветени на младото вино, се провеждат в началото на месец декември и пожела на всички плодородна и благодатна година. Михайлов и Маринов бяха специални гости на празника Трифон Зарезан в село Брестовица.

Тържеството започна с литургия в храма „Св. Тодор Тирон“. След официалното откриване с хоругви и шествие местните лозари и винари се отправиха към местността „Бяло поле“, където бе отслужен водосвет и ритуално бяха зарязани лозята.

„Село Брестовица е пример за това, че традицията и модерните технологии в производството на вино вървят ръка за ръка. С днешния ритуал се слага началото на стопанската година. Пожелавам много плодородие и богата реколта“, каза в приветствието си кметът на Брестовица Любен Радев. Най-сладката част от празника Трифон Зарезан, отново както повелява традицията, е веселието.

Затова след водосвета за здраве, отслужен от отец Данаил и ритуалното зарязване на лозето хората се отправиха към площада, където вече се печаха сочни мезета и се разливаше червено вино.

Подобни статии

Top