Кметът на „Централен“ откри възпоменателната стела в памет на Йосиф Шнитер

Стаменов бе награден със статуетка за добротворие

Възпоменателна стела на първия главен архитект на Пловдив Йосиф Шнитер бе открита днес официално на гроба му на Централни гробища в Пловдви. Тя е дело на пловдивския скулптор Цвятко Сиромашки и се нарича „Пламъкът на Шнитер“.

„Радвам се, че имам принос за поставянето на скулптурата на една от значимите личности в историята на Пловдив, приел интересите на града за лична кауза. Благодаря на правнучката на Йосиф Шнитер – доц. д-р Мария Шнитер и на автора на пластиката Цвятко Сиромашки за статуетката за добротворие, която получих – за мен тя означава много!“, каза при откриването на паметния знак кметът на район „Централен“ Георги Стаменов.

Той изрази и признателността си към дарителите от група „Позитивните“ по чиято благородна инициатива е изработена скулптурата „Пламъкът на Шнитер“. За подкрепата си днес те също бяха отличени със статуетки за добротворие.

Скулптурата представлява образа на Йосиф Шнитер, изваян от бронз с 3 свещника, които символизират трите храма, чийто създател е той. Ликът на автора на първия градоустройствен план на Пловдив е върху гранитна плоча, на която е гравиран запазеният знак на Йосиф Вацлав Шнитер.

Архитект Йосиф Шнитер е роден през 1852 г. Той е една от значимите фигури в историята на Пловдив, приел интересите на града за лична кауза. След като завършва Политехническия университет във Виена, отива в Русия и участва в Руско-турската война. При битката за Плевен е ранен и е награден със сабя от генерал Тотлебен за проявения героизъм на фронта.

През 1914 г. аварира главният водопровод на Пловдив и заплашва да наводни града. Йосиф Шнитер лично ръководи реконструкцията и прекарва в ледените води три денонощия. Вследствие на това той се разболява от тежка пневмония и си отива от този свят едва на 62 години. За 36-те си години, през които е главен архитект на Пловдив, оставя огромно архитектурно наследство.

Подобни статии

Top