Кметът на украинския град Лвов благодари на пловдивчани за оказаната помощ - DC news

Кметът на украинския град Лвов благодари на пловдивчани за оказаната помощ

Около 2000 са вече украинските бежанци в града под тепетата

„От името на жителите на град Лвов изрязвам искрената си благодарност за подкрепата и оказаната солидарност с украинския народ“. Това се казва в благодарствено писмо от кмета на украинския град Андрий Садовий към кмета Здравко Димитров. В текста се потвърждава получаването на помощта, която Пловдив изпрати в началото на месец април под формата на дезинфектанти, термодрехи, храни и консерви. Към дарението се присъедини и Българският червен кръст, който осигури одеяла. 30-те палета със стоки от първа необходимост и хигиенни материали вече са разпределени на нуждаещите се, става ясно от писмото.

„Вашата помощ е много важна за нашия град, защото Лвов се превърна в място за подслон и закрила за много хора, останали без дом. В града са ангажирани 440 културни, образователни и спортни институции и 85 религиозни организации, които да осигурят прилични условия за пребиваване на тези, които са напуснали собствените си домове“, казва още в писмото си кметът на Лвов.

Кметът Здравко Димитров припомни, че помощта беше събрана за по-малко от 20 дни, което ясно показва, че пловдивчани са съпричастни към болката на украинския народ, и в частност на жителите на побратимения Лвов.

Около 2000 са вече украинските бежанци в града под тепетата, настанени в частни квартири, домове и в хотели. Украински граждани има и в общежитията на Техническия университет, УХТ, Дома за стари хора и в звено „Майка и бебе“. Голяма част от тях посещават и курсовете по български език в Младежкия център, които Община Пловдив организира.

Подобни статии

Top