Кметът на „Южен“ награди призьорите от турнир по стрелба

Турнирът се провежда всяка година

Кметът на пловдивския район „Южен“ Борислав Инчев награди победителите от ежегодния турнир по стрелба за жени аматьори, посветен на безсмъртната българка Мара Бунева.  Заедно с депутата от ВМРО-БНД Инчев  връчи купите и медалите на призьорите.

На 13 януари 1928 г. в Скопие, близо до моста над р. Вардар, Мара Бунева застрелва от упор сръбския юрисконсулт на скопска област Велимир Прелич. Един изявен тиранин, българофоб, враг на всякакви човешки права и свободи. Тази жена, се отказва от всичко – сбогува се със съпруга си, който дълго скърби за нея, прощава се и със семейството си, защото знае какво ги чака, когато сърбите дойдат за отмъщение, отказва се от спокоен живот в София, защото в нея кипи едно чувство, чувство за справедливост, едно болезнено чувство за съдбата на нейните братя и сестри.

Атентатът срещу Прелич не е престъпление, а е отчаян вик, но и вик на смелост и дързост към целия цивилизован свят, който цели да покаже на този свят какво става в Македония, на какво са подложени българите там. Тази жена успява да намери сили да се откаже от всичко в името на един по-висш идеал.

Подобни статии

Top