Кметът на Вевчани за изгореното български знаме: Злощастен и ирационален акт - DC news

Кметът на Вевчани за изгореното български знаме: Злощастен и ирационален акт

Полицията издирва извършителя на престъплението, което се разглежда като подбуждане към омраза

Кметът на Община Вевчани Сашо Янковски осъди изгарянето на българското знаме, станало вчера по време на традиционния Карнавал за Василовден, като „злощастен и ирационален акт“, за който се надява да не опетни отношенията с България, цитира думите му македонският вестник „Слободен печат“, съобщава Агенция Фокус.

Община Вевчани категорично осъжда акта на изгаряне на знамето на Република България по време на карнавала във Вевчани. Този акт не съответства на позицията на Общината и огромния процент от нейното население. Напротив, Вевчани е сред първите общини в Македония, побратимени с град Мелник, община Сандански, като членове на Асоциацията на карнавалните градове, които подхранват подобни традиции. Община Вевчани и хората от Вевчани в миналото незабавно са осъждали изгарянето на знамена на други държави и ние упорито стоим на тази позиция и в бъдеще и считаме, че такъв акт на бунт е недопустим дори за най-инестандартния, най-старият и най-автентично запазеният езически карнавал в света, както е описван Карнавала във Вевчани през годините от почти всички световни медии. Надяваме се, че този злощастен акт и ирационален акт няма да опетнят добросъседски отношения, казва кметът Янковски за „Слободен печат“.

Община Вевчани отмени организацията на карнавала заради пандемията, но той все пак се проведе, което доведе до намеса на полиция. Изгарянето на знамето е станало в края на карнавала, когато традиционно се запалват маските на участниците.

Полицията издирва извършителя на това престъпление, което се разглежда като подбуждане към омраза, раздор или нетърпимост на национална, расова, религиозна и друга дискриминационна основа, за което е предвидена присъда от затвор от една до пет години.

На 20 ноември българското знаме беше запалено и в Гази Баба, но МВР не отговори на въпроса на „Слободен печат“ дали извършителят е открит и наказан.

Това не е първият подобен инцидент по време на Карнавала във Вевчани. Deutsche Welle припомни тази сутрин, че през 2012 г. гръцкото знаме е било подпалено и е извършено символично погребение на Гърция с ковчег и некролог, при което гръцкото външно министерство изпрати протестна нота до Скопие, в която оцени събитието като „провокативно“ и „обидно“ с позиция, че трябва да се вземат мерки за избягване на подобни инциденти в бъдеще. След това гръцки евродепутат попита дали Европейската комисия е запозната със случая, дали ще реагира и дали подобни действия подкопават перспективите за успеха на трудните преговори за името, водени тогава.

 

Снимка: Ангел Джамбазки

Подобни статии

Top