Кметът за новото крило на Хуманитарната гимназия: Спокойно, обещавам, ще се случи

Средствата за проектиране на новата сграда остват в същия си размер

Безспорно всички искаме да има нови училища, всички искаме новата сграда на Хуманитарната гимназия да се случи в този мандат. Спокойно, обещавам, че ще се случи.“ Това заяви кметът Здравко Димитров след дебатите по бюджетните изменения днес – по темата четете ТУК: Прекрояват бюджета на Пловдив, минусите от сметките са много.

Според първоначалните намерение от 200 000 лева, заложени за проектирането на ново крило, 120 000 лева се отнемат в полза на довършване бул. „Северен“, а 80 000 лева остават за Хуманитарната гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“. Намерението възпламени страстите и рано тази сутрин защитници на ощетения проект организираха протест пред сградата на Дома на културата, домакин на заседанието на Общинския съвет и днес. По-късно в зала стана ясно, че също тази сутрин в деловодството на Общината е внесена молба, подкрепена от 974 граждани с възражение срещу това прехвърляне на средства.

Инфраструктурата не е само улици, тя е също образователна и здравна. Вие обявихте, че образованието е приоритет за Вас, безсмислено е взимането на тези пари„, обърна се към вносителите Николай Радев – съветник от БСП и директор на друга голяма пловдивска гимназия. „Прави впечатление, че администрацията винаги посяга на най-чувствителните теми – първо на новата детска градина в район „Южен“, после на една кауза – Хуманитарната гимназия„, не спести критиката си точно по точно тази точка съветникът от „Съюз за Пловдив“ Евелин Парасков.

И макар строителният зам.-кмет Пламен Райчев да увери, че 80 000 лева са напълно достатъчни на този етап, образователният зам.-кмет Стефан Стоянов да успокои, че това обстоятелство няма да стопира проекта като цяло по никакъв начин, то в крайна сметка кметът потуши напрежението и изравни баланса, възстановявайки сумата до 200 000 лева за сметка на бул. „Северен“.

Освен това се запазват и средствата за изграждането на нова детска градина в район „Южен“ – дългоочакван проект, по който към този момент тече обществена поръчка за избор на изпълнител.

В крайна сметка точката за актуализацията в бюджета мина с 31 гласа „За“, 11 „Против“ и 4 „Въздържал се“. 

Подобни статии

Top