Кметът за разрешителното за новия крематориум: Християнин съм, има канони, които трябва да се спазват! (ВИДЕО)

Търсят варианти за разширяването на гробищните паркове в Прослав и на Рогошко шосе

Местата в гробищата на Пловдив свършват, вчера са починали 23-ма души, а обичайно на ден умират  между 7 до 10. Това съобщи кметът Здравко Димитров и добави, че другата седмица ще има спешна среща с шефа на общинското предприятие „Траурни дейности” Коста Попов. На тази среща ще се търсят варианти за разширяването на гробищните паркове на „Рогошко шосе” и в кв. „Прослав”. Възможност за увеличаване на площта на Централните гробища няма, пише 24plovdiv.bg.

Междувременно днес пред журналисти кметът обяви, че не е ясно кога и дали скоро ще бъде издадено строително разрешение за новия крематориум, който бе изграден на частен терен в края на гробищата на Рогошко шосе.

„Има ПУП, там може да има и отчуждаване частен гробищен парк в общински гробищен парк с издадено строително разрешение, но не за това, за което е предназначението му. Не знам дали ще бъде скоро издадено това строително разрешение, ще го разгледаме от всички страни. Защото има и канони, които трябва да се спазват“, категоричен беше градоначалникът.

„Според нас трябва да има достатъчно време, за да го огледаме от всички страни. Правят си там крематориум с временно преместваемо съоръжение на 400 квадрата на излят бетон. Аз съм християнин, вярващ човек и никога няма да направя нещо, което е против каноните на църквата“, добави още Зико, имайки предвид, че православната църква не допуска кремиране.

Припомняме, че новият крематориум е на фирмата, която се опита да изгради такъв и в община Куклен, край Асеновградско шосе. Впоследствие обаче до изграждане на такова съоръжение там не се стигна заради протестите на жителите на община Куклен, а и поради ясно изразеното недоволство от страна на Пловдивския митрополит Николай.

Подобни статии

Top