Кметът Здравко Димитров откри изложба за историята на преброяването в България

Изложбата е организирана от Община Пловдив и Националния статистически институт

„Призовавам пловдивчани да се включат по-активно в преброяването на населението, като използват електронната форма на сайта на Националния статистически институт. За мен лично като кмет ще бъдат много интересни резултатите от Преброяване 2021, за да видим с колко реално е нараснал Пловдив в последните 10 години. През 2011 населението в града е било близо 340 хиляди души, сега сигурно е двойно. Това са хора, на които трябва да бъдат осигурени училища, детски градини, лечени заведения и подходяща инфраструктура, за да живеят в настина най-красивия град на страната“. Това заяви кметът Здравко Димитров при откриването на изложба, посветена на историята на преброяванията на населението и жилищния фонд в България.

Изложбата е организирана от Община Пловдив и Националния статистически институт, а на откриването присъстваха главният секретар на общината Ангелина Топчиева и директорът на Териториално статистическо бюро – Юг (ТСБ – Юг) към НСИ Кристина Захариева.

„В преброяването са ангажирани всички институции, осигурени са достатъчно преброители, които от 18 септември ще посещават адресите и съм убедена, че няма да има проблеми“, заяви секретарят на общината Ангелина Топчиева.

Единственото притеснение на директора на ТСБ-Юг е, че засега все още има ниска активност при електронното преброяване. Кристина Захариева също призова за ползване на електронната форма. „През 2011 година близо 40% са предпочели да подадат преброителните си форми в електронен вид, сега се надяваме да са около 70%, затова нека пловдивчани се активизират“, каза тя.

Изложбата е експонирана на открито пред бившата сграда на БНБ (до „Дом Левски“) и ще продължи до 3 октомври. Пловдивчани ще могат да видят нагледно какви въпроси са задавани през годините, колко са били неграмотните в страната през 1920 година и колко домашни животни е имало през 1926 година, както и други любопитни данни за населението и жилищния фонд в страната при 17-те преброявания досега.

Подобни статии

Top