Кметът Здравко Димитров поведе градското шествие за Деня на народните будители в Пловдив (СНИМКИ) - DC news

Кметът Здравко Димитров поведе градското шествие за Деня на народните будители в Пловдив (СНИМКИ)

Тази година отбелязваме 100 години от първото честване на празника в Пловдив

Кметът на Пловдив Здравко Димитров поведе първото общоградско шествие по повод Деня на народните будители. Тази година отбелязваме 100 години от първото честване на празника в Пловдив.

„В моята памет Денят на народните будители е будел винаги възхищение. Вярвам, че днес, когато отбелязваме 100 години от първото честване на празника, всеки от нас ще добави към плеядата от имена на възрожденци, революционери и исторически личности и свой съвременен будител. Преди броени дни един четвъртокласник ми припомни, че днес тук и сега всеки от нас може да бъде будител за някого до себе си, стига да извърши достоен и дълбоко хуманен акт на доброто дело за ближния“. С тези думи градоначалникът постави началото на новата традиция за честване на националния празник на народните будители в Пловдив.

Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай отслужи празничен молебен, а веднага след това с кмета Здравко Димитров поведоха шествието. Участие в него взеха духовият оркестър на ВВС, комитет „Родолюбие“, представители на образователни и културни институции, представителни групи на училища от Пловдив, официални лица и гости.

Десетки граждани се събраха пред стълбите на „Каменица“ за изпълнението на Хора на пловдивските момчета „Стефка Благоева“, а пред сградата на общината пловдивчани наблюдаваха образите на някои от най-видните народни будители, прожектирани на специален LED екран.

1 2

Подобни статии

Top