Кметът Здравко Димитров разпореди експертна група за блоковете в „Столипиново“

Сградите на ул. „Батак“ и „Сокол“ ще бъдат обследвани и обезопасени, ако не могат да бъдат спасени – за жителите на квартала ще бъдат построени нови блокове

Кметът на Пловдив Здравко Димитров възложи създаването на експертна група, която да предприеме спешни мерки за разрешаване на проблема с наводнените блокове в квартал „Столипиново“, съобщиха от Община Пловдив.

ОЩЕ ПО ПРОБЛЕМА – ЧЕТЕТЕ ТУК!

„Проблемът е много сериозен и до момента никой не се заемал с неговото разрешаване. Затова настоявам да се приложи комплексен подход, който конкретно да установи моментното състояние и на тази база да се предприемат необходимите мерки“, заяви Димитров след среща с кмета на район „Източен“ Иван Стоянов. По думите му институциите дълго време са си прехвърляли топката, но дългосрочни решения не са намирани. „Хората живеят в изключително лоши условия, което е недопустимо през 21 век. Като кмет предприемам конкретни мерки, които да сложат край на тази десетилетна сага с наводненията в района на улиците „Сокол“ и „Батак“, коментира още Здравко Димитров.

Експертната група ще се оглавява от Иван Стоянов, а в нея ще влязат експерти от районната администрация и ОП „Жилфонд“, които ще извършат обследване на засегнатите жилищни блокове, на състоянието на ВиК мрежата, да установят наличието на общи и индивидуални водомери и дали има нерегламентирано използване на вода.

Краткосрочните мерки ще бъдат насочени към изготвяне на експертна оценка, а дългосрочните предвиждат цялостно саниране и обезопасяване на сградите. Ако те са напълно компрометирани и създават опасност за живота на хората, ще се търсят варианти за изграждането на нови жилищни блокове. Общината ще отреди терени, на които да бъдат реализирани строителните проекти. Ще се работи активно и за осигуряването на средства, тъй като натоварването ще бъде непосилно за бюджета на Пловдив. Експертна група ще търси най-целесъобразният начин за финансиране – привличане на европейски средства, държавния бюджет или чрез кредитната линия от Европейската инвестиционна банка.

„Убеден съм, че районното кметство ще направи всичко необходимо и ще се стигне до дългосрочно и устойчиво решение“, коментира още кметът на Пловдив.

Подобни статии

Top