Кметът Здравко Димитров се срещна със съставите от 26-тия Международен фолклорен фестивал (СНИМКИ) - DC news

Кметът Здравко Димитров се срещна със съставите от 26-тия Международен фолклорен фестивал (СНИМКИ)

Градоначалникът ги посрещна в общината

Днес е последният ден от програмата на Международния фолклорен фестивал в Пловдив, който започна в понеделник – 25 юли. По традиция в заседателната зала на община Пловдив, във финалния ден представители на чуждестранните състави се срещат с Кмета на Пловдив, на която си разменят протоколни подаръци и си правят снимки  и видеа за спомен. В 26-тото издание тази година участват фолклорни състави от Аржентина, Бразилия, Румъния, Грузия, Турция. От българска страна – домакини са Фолклорен Ансамбъл „Тракия“ – Пловдив и Фолклорен Танцов Ансамбъл „Дилянка“.

С пищните си костюми и малък оркестър, днес танцьорите изпълниха залата на общината и създадоха феерия от багри и настроение. Кметът Здравко Димитров най-напред отправи поздрав към участниците и им пожела да запазят скъпи спомени и топли чувства от престоя си в града и да дойдат отново. В срещата участваха още заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и заместник-кметът по обществен ред Йордан Ставрев.

„Пловдивската публика има чувство за красота и ви цени, по тяхното отношение разбирате, че сте добре приети в нашия град. Винаги съм казвал, че за културата няма граници“, каза кметът Здравко Димитров. Всеки от съставите получи лично от него  албума „Пловдив – Древен и жив“ на издателство „Летера“, албум „Филипополис“ на Елена Кесякова и Мимо Райчев, рекламни сувенири на фондация „Пловдив 2019“ и на Пловдив, както и по бутилка българско вино.

Грузинският състав подари на кмета традиционна бяла грузинска шапка.

Част от подаръците на бразилците беше също традиционна шапка с периферия и богата украса, като те отправиха и музикален поздрав с оркестър, певица и танцьори.  Турците подариха изящна златна лампа, като тази на Аладин от „1001 нощи“. Румънците подариха бутилка характерно национално питие, албуми и сувенири от Трансилвания и диск с изпълнения  на ансамбъла.

„Най-важното е, че Международният фолклорен фестивал в Пловдив се завърна след 2 години пауза заради ковид  пандемията. Пълният Античен театър всяка вечер показа любовта на пловдивчани към форума, но и към вашите култура”, каза заместник-кметът Пламен Панов по време на срещата.

1 2

Подобни статии

Top