Кметът Здравко Димитров ще бъде гост на военното учение DEFENDER-Europe 21

Учението ще се проведе от 8 до 18 май край Чешнигирово

Кметът на Община Пловдив Здравко Димитров ще бъде гост на предстоящото мащабно, многонационално военно учение на НАТО DEFENDER-Europe 21, което ще се проведе от 8 до 18 май край Чешнигирово.

Кметът прие част от екипа за Гражданско-военни отношения CIMIC на американската армия в България, воден от сержант 1-ви клас Дъстин Сълк. От българска страна на срещата присъства Командира на тим в ротата за гражданско-военно сътрудничество в Българската армия капитан Александър Василев.

В срещата участва още полковник Божидар Бойков – Началник щаб на Съвместно командване на специалните операци.

Американските военни, които започват подготовка за най-мащабното учение за тази година, се интересуваха какво е отношението на жителите на Пловдивска област към такива мероприятия, как са били приети предишни учения и дали няма да бъдат притеснявани живеещите в района на Община Пловдив, като съседна на Община Садово, където ще бъде проведена голяма част от действията.

„Аз съм бил във вашата страна и знам с какво уважение се ползват там военните, които служат на своята родина. Мога да ви уверя, че и в България тази професия е на почит – хората добре разбират, че армията е в основата на държавността. Сигурен съм, че ще бъдете радушно приети, а вашите действия ще предизвикат сериозен интерес сред живеещите в Пловдивска област“, успокои гостите кметът на Община Пловдив. Той обеща, че ще присъства на някои от ученията, като не се притесни от факта, че част от тях ще са през нощта.

За DEFENDER-Europe 21

DEFENDER-Europe 21  включва серия от свързани учения, разделени по време, място и фази и ще се проведе основно в Черноморския регион на Балканите и Естония. Започва през март с предислоциране на сили и средства по море от САЩ до 8 европейски държави и ще продължи до средата на юни 2021 г. В него ще участват над 30 000 военнослужещи от 26 държави-членки на НАТО и страни-партньори. Основната цел е да се усъвършенства подготовката и оперативната съвместимост между участниците при едновременното провеждане на отбранителни операции на повече от 30 военни полигона в 14 страни.

То ще се проведе от  средата на май до началото на юни 2021 г. под ръководството на Щаба на Върховното главно командване на Обединените въоръжени сили на НАТО в Европа. Целта е  да демонстрира способностите на НАТО да реагира бързо на целия спектър от заплахи за сигурността и стабилността на Северноатлантическия съюз в мирно време, при криза или при възникване на конфликт.

Подобни статии

Top