Кметът Здравко Димитров защити 4 проекта пред Министерски съвет

И това са: Каскадата „Доспат – Въча“, почистването на река „Марица“, разширяване на депата в Цалапица и Шишманци и Околовръсният път

Кметът на Пловдив Здравко Димитров е взел участие в днешното заседание на Министерски съвет, на което е поискал подкрепа за четири важни за града и целия регион проекти, а именно – за водоснабдяването с питейна вода от каскада „Доспат – Въча“; почистването на коритото на река „Марица“; разширяване на депата в Цалапица и Шишманци и доизграждането на Околовръстното шосе на Пловдив, съобщават от Общината.

Всички тези проекти са важни не само за Пловдив, но и за голяма част от общините в областта, като не са по силите на техните бюджети, коментира след заседанието Димитров. По думите му проектът за водоснабдяването на Пловдив и региона с питейна вода от каскада „Доспат – Въча“ категорично е подкрепен от правителството. На 10 февруари в Пловдив ще заседава Експертен съвет, който ще обсъжда подготвената разработка, а министърът на околната среда и водите Емил Димитров е обещал, че ще присъства, попълни кметът.

Пловдив очаква и държавна помощ за почистване на коритото на река Марица в рамките на града, разчетите са за минимум 9 000 000 лева

Кметът е защитил искането на общината пред Междуведомствената комисия за предотвратяване на бедствия и аварии в страната.

Общината отделя по 120 хиляди лева всяка година за косенето  на бреговете, но то вече не може да се усети. Мярката е крайно наложителна при положение, че със затопляне предстои снеготопене, което неизбежно повишава нивата в речните корита. За 8 години не е допуснато по бермите (ивицата между водата и каменния бряг) да израснат дървета, но е необходимо ново цялостно почистване с  премахване на кореновата система. По островите вече има израснали дървета, които е необходимо да бъдат изкоренени. Нека не забравяме, че реката е защитена зона по „Натура 2000“ и че всяка намеса трябва да бъде добре подготвена, така че да не засегне зоната, подчерта Здравко Димитров. Той допълни, че за 10-километровия участък от западната до източната граница на общината са необходими най-малко 9 млн. лева.

За депата в Шишманци и Цалапица се разбрахме да предложим  варианти за  увеличение на капацитета със средства от отчисленията и обезпеченията, които  общината привежда в МОСВ всяка година от  своя бюджет, съобщи още градоначалникът.

Димитров е получил уверението на премиера Бойко Борисов, че държавата ще финансира изграждането на Околовръстното шосе в участъка от „Скобелева майка“ до изхода на Пловдив за Асеновград. Веднага след като КЗК се произнесе по жалба за поръчката, АПИ ще обяви нова обществена поръчка за избор на изпълнител на обекта.

Подобни статии

Top