Кметове на протест, искат самостоятелни бюджети

Градоначалниците на по-малки общини искат пряк избор за кметове на населени места с над 100 жители

Представители на Националното сдружение на кметове на кметства се вдигат на бунт днес в Калофер заради това, че вече месеци наред няма никаква реакция от страна на държавата относно техните искания. Те  настояват имат самостоятелни бюджети и да се върне възможността за пряк избор на кметове в населени места с над 100 жители, съобщи председателят на сдружението Румен Стоянов, който е и кмет на Калофер, съобщи karlovopress.com.

Той посочи, че днес изтича крайният срок, в който държавата трябваше да предприеме действия по поставените въпроси.

Стоянов припомни, че в началото на март месец тази година на среща с ГЕРБ и Цветан Цветанов сдружението е представило своите предложения как да се гарантира финансов ресурс на кметствата. Според него трябва да бъдат извършени законодателни промени, които да задължават кметовете на общини да превеждат всички средства по бюджетите.

„Към настоящия момент няма никакъв законов начин, по който може кметовете на общини да бъдат задължени да превеждат цялата сума по бюджета на дадено кметство. Ние не искаме увеличение на бюджетите, ние искаме гласувания финансов ресурс в рамките на националния бюджет“, каза Румен Стоянов.

Той допълни, че на срещата с Цветанов са разговаряли да бъде създадена работна група с участието на изпълнителна и законодателна власт и Националното сдружение. Целта е да може да се търси формата при гласуване на бюджетите за гарантиран праг, който да бъде на разположение на кметствата.

Подобни статии

Top