Книга с есета по медицинска биология издадоха студенти от Пловдив - DC news

Книга с есета по медицинска биология издадоха студенти от Пловдив

Най-добрите 19 есета са включени в изданието

Студенти от Медицински университет – Пловдив издадоха книжка с есета. Тя е първи опит на катедра „Медицинска биология“ да представи някои от най-оригиналните студентски творби през академичната 2019 – 2020 година, вдъхновени от темите в преподаваната дисциплина.

„В свободно избираемия курс по паразитология нашите студенти показаха знания, въображение, талант и емоция, създавайки интересни и нестандартни есета. В модула по имунология също имаха възможност да напишат есе”, обяснява проф. д-р Виктория Сарафян, ръководител катедра „Медицинска биология“ към МУ-Пловдив.

Най-добрите 19 есета са включени в изданието. Илюстрациите са също дело на студент-първокурсник.

„Наша потребност е да подкрепим всяко творчество и стремеж към знания и да мотивираме още млади хора да се учат, като се забавляват и усъвършенстват”, смята проф. Сарафян.

Част от есетата в изданието са на български език, друга част – на английски.

„Писах за паразитите и реших да избера тази тема, защото това беше нещо, което винаги ме е интригувало. Не само ми беше приятно да науча за това, но и отделих време да гледам видеоклипове и научих и приятелите си за тях”, разказва Шерин Джейсън от Шотландия, която е сред талантливите автори.

18-годишната студентка определя себе си като умен, трудолюбив и решителен човек. Казва, че медицината е нейната страст и нищо друго не я интересува повече от това, да се научи да помага за подобряване здравето на хората.

„Мечтата ми беше да уча медицина, но не си представях, че ще мога да го направя, особено в друга държава”, признава момичето.

Шерин вярва, че с упорита работа може да се постигне всичко в живота. Учи се от грешките си и може да се вдигне и да продължи, когато се е провалила. И миналата година започва пътят й на бъдещ лекар, когато е приета в медицински университет – Пловдив.

„Имам огромно желание да работя в медицинската област. Страстта, която изпитвам към медицината, се вижда от моята решителност и ангажираност в постигането на тази цел. Да бъда част от мултидисциплинарен екип, в който мога да помогна, да повлияя на живота на другите, е движеща сила, която ме стимулира да продължа да уча. Искам да помагам, да се посветя на здравето на други хора и да спасявам живот”, споделя студентката.

Огромна роля за бъдещото й развитие изиграл и личният опит от заболяване, с което се сблъскала на 14-годишна възраст. То я накарало да стане по-съпричастна към хората, които са в подобна ситуация. Шерин се интересува и от един много сериозен проблем – за равния достъп до здравеопазване.

„Знаейки за медицинската помощ, предоставяна в развиващите се страни, и липсата на лечение за много хора, израснах с голямо състрадание към тези хора. Искам да използвам медицинските си познания, за да се справя с този проблем и да помогна на страдащите и нуждаещи се”, казва тя.

Стремежът й да постигне най-добрите резултати могат да се видят в дейностите, в които участва.

„Отношението към другите с равнопоставеност и уважение, разбирането на чувствата им и разговорите с редица хора са умения, които успях да приложа в доброволчеството си за хоспис Сейнт Андрюс. Това ми помогна да подобря уменията си за общуване и да стана по-уверена личност, по-търпелива”, признава бъдещият медик.

Участието й в таекуондо пък й помага да поддържа физическа форма и здравословен баланс, изключително важен за всеки лекар. А опитът в танците на Бхаратанатям й помогнал да повиши креативността си, да остане концентрирана и да развие лидерските си умения чрез обучение на по-малки деца.

„Нещо повече, мога да се справя под силен натиск чрез събития в църковните групи, където е много важно да запазим спокойствие и да планираме ефективно, така че нещата да вървят гладко. Също така, опитът ми в програмата Theatre Live Theatres ми даде по-добра представа за медицината и задълбочи познанията и страстта ми към тази област”, разказва Шерин.

В бъдеще тя би искала да работи като психиатър или лекар по спешна медицина, тъй като в момента тези професии са най-привлекателни за нея. Иска да пътува до страни от Третия свят и да използва своите умения и натрупан опит там. Мечтае някой ден да отвори и собствена клиника.

Междувременно признава, че би се радвала да помага и като доброволец в битката срещу COVID-19. И цитира Махатма Ганди: „Бъдете промяната, която искате да видите“.

Подобни статии

Top