КНСБ: Работодатели уволняват заради неподходящо поведение във Фейсбук

Според синдиката поведението в социалните мрежи трябва се регламентира

Заплащането в отделните фирми, както и в системата на висшето образование бяха част от въпросите, които бяха обсъдени по време на форум, организиран от КНСБ в Пловдив в рамките на проекта „Парламент на работеща България“. Това съобщи под тепетата президентът на синдиката Пламен Димитров. Проектът на КНСБ е с европейско и национано финансиране и е на стойност 84 хил. лева, а Пловдив е вторият град, в който се провеждат срещи с представители на фирмите, които нямат синдикални организации. Срещите се организират съвместно с неправителствената организация „България Лейбър Райтс Уоч“.

„Искахме да разберем, защо хората не участват в синдикална организация“, обясни Димитров и посочи, че така се нарушава правото на синдикално сдружаване на гражданите. Той посочи, че близо 75% от работещите българи не членуват в синдикати.

Пред присъстващите от КНСБ са споделили идеята си за национална програма за набиране на работници от чужбина за незаетите 150 000 работни места. Идеята е за това да се привлекат около 55 хиляди семейства от български произход от Молдова и Украйна.

30% от текучеството във фирмите се дължи на бърнаут

На срещите хората споделяли, че често имат проблем заради социалните мрежи. Случвало се дори да бъдат уволнени от работодателите си заради лайк под „неправилната“ снимка или неподходящ коментар. Емблематичен бил случаят на работник от Панагюрище, уволнен заради това, че споделил размера на заплатата си във Фейсбук. Изходът е, поведението в социалните мрежи да се уреди чрез двустранен договор между работодател и работник или чрез колективния трудов договор, смятат от синдиката. Според тях трябва да има граници, които да определят докъде стига личното пространство в Интернет и тези граници тряба да се регламентират, както е в повечето страни в Европейския съюз.

Според КНСБ 30% от текучеството във фирмите се дължи на т.нар. „бърнаут“ (прегаряне на работното място). 50 на сто от болничните на работниците от началото на тази година били по тази причина, а това водело до загуби за 140 млн. лв. за бизнеса.

Експертите от синдиката съобщиха също, че мобилното приложение VOX КНСБ, което беше представено преди няколко седмици в Пловдив, вече дава резултати. Само от града под тепетата, след разяснителната кампания „Сивото убива“ на синдиката, са подадени три сигнала за некоректни работодатели през телефона.

Пловдивчани губят над 73 хил. лв. от парите за пенсия, ако вземат заплата в плик

Подобни статии

Top