КНСБ разкри скандални случаи на некоректни работодатели в Пловдивско - DC news

КНСБ разкри скандални случаи на некоректни работодатели в Пловдивско

Вижте как злоупотребяват с работниците в региона!

Масови нарушения на трудовото законодателствоса установени в пловдивски фирми по време и след извънредното положение заради COVID кризата. Това съобщават от КНСБ-Пловдив по повод стартиралата на 21 септември седмица на Европейската кампания за деклариран труд. До петък – 25.09.2020 г., в цяла Европа държавните служби, имащи отношение по въпроса, както и социалните партньори ще организират серия от събития и дейности, които да насърчат работещите да полагат деклариран труд при справедливи условия на труд.

От КНСБ напомнят, че от миналата година стартира приложението VOX КНСБ. Това е платформа, чрез която да бъдат подавани сигнали за нарушени трудови и осигурителни права от работещи граждани. Мобилната апликация е абсолютно безплатна и до момента има над 100 000 сваляния.

Чрез нея за Пловдив са разкрити няколко скандални случая.

В един от тях във ресторантьорска верига намалили по документи работното време служителите от 8 на 2 часа. Реално обаче те продължили да работят на пълен работен ден, а някои от тях и на 12 часа.В друг ресторант служител бил преназначен, а после освободен, без да му платят заплатата.

В шивашка фирма пък работодателят накарал работниците да подпишат фиктивни документи за използван годишен отпуск, а после ги преназначил в друга своя фирма, без да им плати отпуските. Освен това новите трудови договори били на изпитателен срок, което криело опасност те да бъдат окончателно освободени в този срок, без последствия за работодателя.

В почистваща фирма пък прикрили трудова злополука на работник, който подписал трудов договор, но започнал да работи преди договорът му да влезе в сила. Когато в болницата обяснили на служителя, че работодателят му дължи обезщетение за трудовата злополука, от фирмата му прекратили договора, без да го обезщетят.

От КНСБ разкриха и как работници са били назначавани в производствено предприятие в Пловдив на минимална работна заплата, а допълнително работодателят им плащал и „заплата в плик“.

Конфедерацията на независимите синдикати в България, в това число и РС на КНСБ – Пловдив работят по проблемите на недекларирания труд и предприемат активни мерки за ограничаването му, защото негативните последици от него засягат всички нас и имат проявление във всички икономически сектори.

За жалост подобни практики не са изолиран случай и от тях губи не само бюджетът под формата на несъбрани данъци и осигуровки. Губещи са самите работещи, защото се лишават от сигурност в настоящия момент, от доходи в последващи периоди на неработоспособност и от средства, които да подсигурят старините им, уточняват от синдиката. Ето защо, КНСБ – Пловдив отново отправя апел към всички работещи да отстояват своите трудови права пред своите работодатели.

Подобни статии

Top