Кобрата играл срещу Джошуа след двустранна бронхопневмония! - DC news

Кобрата играл срещу Джошуа след двустранна бронхопневмония!

Ако имаше как, аз бих излязъл на ринга вместо него, разкри личният му лекар д-р Иван Христов

Началникът на спешното отделение на „Софиямед“ д-р Иван Христов е лекарят, който лекува братята Кубрат и Тервел Пулеви от деца. Той разкри подробности за начина, по който Кобрата е преболедувал от COVID-19. По думите на медика става ясно, че Кубрат е имал двустранна бронхопневмония и е излязъл срещу Антъни Джошуа недостатъчно възстановен от заболяването.

„Той се разболя от COVID-19 в началото на ноември. Оплакваше се от температура и отпадналост, което сериозно наруши неговата подготовка. По-малко енергия, по-малко спаринги, по-малко технически тренировки – обърка се целият му режим. Освен това Кубрат трябваше да има спаринг партньори от Германия и от Швеция, но заради коронавируса те отпаднаха като вариант“, разкри д-р Христов.

Д-р Иван Христов е бивш волейболист, завършил е спортно училище, преминал е през спортната школа на Локомотив (София). Когато започва работа като лекар, го търсят много спортисти. С Тервел и Кубрат се познава, откакто са били в пети и седми клас. Бил е лекар на боксовия клуб ЦСКА, където не само следи здравословното им състояние, но участва и във всички техни тренировки.

„Двамата израснаха пред очите ми като мои деца и затова ги уважавам, ценя техния труд. Освен това са прекрасни момчета, а не фалшиви родолюбци, както ги обвиняват. Не, напротив. Неслучайно те, както и синовете на Тервел, носят имената на български владетели. Знаете, че Тервел се включи като доброволец в спешното отделение на „Софиямед”, готовност беше изявил и Кубрат. Те са готови да помагат навсякъде с каквото могат и милеят за България“, казва лекарят.

„Започнахме лечение при Кубрат, както при всички, като заболяването имаше благоприятен ход. От проведените по-късно изследвания обаче се установи двустранна пневмония в обратно развитие, което е нещо сериозно за всеки човек, особено ако трябва да се състезава за световна титла. Успяхме да преодолеем острия период, но така или иначе Кубрат излезе на ринга след пневмония и непълно възстановяване.

В началото на декември преди отпътуването му направихме всички изследвания. Скенерът показа, че е прекарал пневмония, която е в стадий на възстановяване. PCR тестът му беше отрицателен. Въпреки това след подобна инфекция пациентите са с намален физически капацитет. Това според мен се видя и в мача. Кубрат нямаше енергия да движи краката, ударите му бяха по-слаби.

Но при него нямаше никакво колебание дали да участва в мача. Както казах, той е достоен българин, който не се спира пред нищо. Кубрат нямаше и избор, защото първия път не игра срещу Джошуа заради контузия и знаеше, че трети път няма да го поканят. Имайте предвид, че този мач беше голямата му цел. Той никога не е бил човек, който се плаши от нещо или търси причини да се откаже. В битка за световната титла обаче стресът и напрежението допълнително утежняват нещата. А той се състезава с намален функционален капацитет и без енергия. В този смисъл Кубрат победи себе си.

Това може да го направи само Кубрат. Подобен пример навремето сме имали с друг велик българин – Дан Колов. Ако това се беше случило на Джошуа, той със сигурност щеше да отложи мача“, смята д-р Иван Христов.

„Казах му, че ще играе много под възможностите си. Обясних му, че има риск от понижен капацитет, по-малко енергия, по-слаба концентрация и забавени реакции.

Бях неспокоен за него в дните преди мача. После обаче бях горд. Кубрат демонстрира воля. Въпреки че имаше тежки удари, продължаваше да играе и да се опитва да обърне мача. Това може да го направи само един човек, който обича България и обича спорта. И иска да допринесе нещо за позитивното настроение на хората.

Смятам, че обидите са неуместни и недостойни .В голямата си част това са коментари на хора, които дори нямат представа от този спорт. Когато критикуваме в социалните мрежи или с чашка пред телевизора, би следвало да се замислим с какво всеки един от нас е допринесъл за страната ни. Кубрат е най-проспериралият ни професионален боксьор. Дори след загубата би следвало да го подкрепяме. Много пъти сме се гордели с него и ни е карал да се радваме. Хубаво беше, че при посрещането на Кубрат имаше малки деца, които искрено и с чисти сърца показаха подкрепата си. Много възрастни има на какво да се научат от тях“, завърши лекарят.

Вижте интервюто на д-р Иван Христов пред bTV.

Подобни статии

Top