Кога бебето се усмихва за първи път?

Кога бебето ще се усмихне?

Контактът с малкото дете за майката е важен, предвид жертвите, които прави за него. Усмивката на бебето е една от най-хубавите награди за усилията ú.

След като бебчо вече прави контакт с очи, ред е да се появи и другото популярно средство за отлично общуване с околните. Повечето бебета се усмихват за първи път между шестата и осма седмица след раждането си. Е, има и отличници, които го постигат и по-рано.

Усмивката не се появява „просто така“. Бебето се учи от вас, от първия ден от появата си, като наблюдава, имитира и запомня всяко изражение на лицето ви. Учи се на практика и усвоява примера бързо. Така че, ако желаете лицето на мъничето да грейне бързо, доставете му удоволствието да ви наблюдава по-често усмихнати.

Бебетата менят израженията си и упражняват различни гримаси още преди раждането си, така че ако вашето мъниче ви наблюдава с широко отворени очи, то най-вероятно ще може да отговори скоро на усмивката ви.

За да го насърчите, ако нямате търпение да си общувате с него, избирайте подходящи моменти, в които е спокойно, бодро и с „будни“ очички. Говорете му тихо и ведро, като приближите лицето си фронтално, на разстояние около 30 см от неговото. Може да скъсите дистанцията, ако забележите, че тя не е достатъчна за осъществяване на пълноценен контакт.

По принцип не бива да очаквате много от бебето. Не забравяйте, че през този период то страда от колики и въобще не му е до смях. Все още не е изградена и координация в движенията му. При всички случаи обаче бебето се нуждае от помощта ви, за да започне да усвоява уменията за общуването – да гледа лицето ви е част от неговите учебни занимания.

Източник: puls.bg

Подобни статии

Top