Кога и как изникват зъбките на бебето?

Поникват ли ни зъби?

Няма определен показател, който да показва кога ще започне никненето на зъбите при бебето, колко дълго ще продължи и колко болезнено ще бъде това  за него. За едно бебе поникването на зъбче може да стане през нощта без никаква болка, а за друго това да бъде нервен и болезнен период. Понякога може да се забележи прорезче във венеца или наболото зъбче за период от няколко седмици, а понякога направо да се види поникналото зъбче.

Процесът на никнене на зъбите често има и наследствено влияние. Така че, ако на майката или бащата зъбите са поникнали по-рано или по-късно това може да се очаква и при детето. Най-често първото зъбче избива към седмия месец. В някои случаи това може да стане след третия месец или към годинката.

Кое зъбче пониква първо и колко общо са те?

Общо са 20 млечни зъбчета, което е с 12 по-малко от 32-та постоянни зъба, които има възрастния човек. До 2-3 годишна възраст повечето деца вече имат всичките 20 млечни зъба. Тези зъби са временни и към 6-7 годишна възраст падат за да поникнат на тяхно място постоянните зъби. Смяната продължава до към 12-та година на детето. Не трябва да забравяте, че всичко е строго индивидуално за всяко дете. Ето и няколко примера за растежа на зъбите:

Какви са симптомите за никненето на зъбите?

Симптомите за никненето на зъби са различни за всяко дете. Именно поради това, родителите и лекарите са на различно мнение за растежа и болката при  никненето на зъбите. По-долу са посочени симптомите,  които биха могли да се проявят при никненето на зъби у детето. Повечето родители са съгласни със симптомите описани по-долу, но за препоръчване е, ако забележите някой да се консултирате със своя педиатър за да се избегнат някои от тях.

Избухливост: Преди да се покаже  зъбчето, венецът може да стане доста твърд и чувствителен на болка, което прави детето много нервно. Болката и дискомфорта често са най-големи при поникването на първото зъбче и при кътниците заради техният размер. Обикновено след тях детето привиква с процеса на никнене и със самите зъби. Възможно е обаче детето да е нервно при никненето на всеки нов зъб. При всяко дете е различно.

Чесане: След третия, четвъртия месец може да забележите как вашето бебе започва да пъха всичко в устата си и да си чеше венците. Това е предизвикано от растежа на зъбите и при някои бебета е по-болезнено отколкото при други.

Кашляне: Увеличеното слюнкоотделяне през деня може да предизвика закашляне у детето. Това не е нещо, за което трябва да се притеснявате, ако детето изглежда добре и няма никакви признаци за настинка, температура или някакво неразположение.

1 2

Подобни статии

Top