Кога можем да шофираме, след като сме пили алкохол

В празничните дни

се стига до дълги вечери на маса с много алкохол. Кога организмът ни се изчиства и кога можем да се седнем зад волана на автомобила – това се оказва много сложен въпрос, предава БТВ.

Токсикологът от ВМА д-р Валентин Конов е категоричен, че зависи от вида на алкохола и от конкретното състояние на консуматора на алкохол.

„Много често една такава информация, за това колко време след консумацията човек е в кондиция да шофира, би могла да подведе абсолютно всеки водач”.

По думите на д-р Конов е хубаво е да има период от поне 24 часа без шофиране, ако някой е консумирал алкохол.

Австралийската асоциация на информационната индустрия дава следния пример: Ако консумирате бутилка концентрат от 750 мл или 3 бутилки вино в диапазона между 18 ч. и 2 ч. през нощта, тялото ви ще се освободи от погълнатото количество алкохол  едва около 18 ч. на другия ден.

Алкохолът е враг,

защото води до самоувереност и лоша преценка на пътя. „Първоначално човек изпада в стадий на еуфория, безгрижен е, реакциите му са такива, че все едно е придобил много сила, и точно това е подвеждащият елемент на употребата на алкохол”, казва още д-р Конов.

Лабораторията на Военномедицинска академия е една от най-добре оборудваните за тестове на алкохол и наркотици. Именно от тук минават най-тежките криминални случаи.

В практиката си токсикологът д-р Конов се сблъсква с редица пациенти, злоупотребили с алкохол. Сред най-тежките случаи е мъж, приет в токсикологията на ВМА със 7 промила. „Този човек беше в кома и трудно оживя”, подчерта токсикологът.

При над 5 промила алкохол в кръвта обикновено се стига до кома, показва практиката на д-р Конов.

5 промила означава, че вероятно ориентировъчно човекът е изпил бутилка концентрат.

По данните на Пътна полиция през 2014 г. са заловени 14 627 шофьори, заловени зад волана след употреба на алкохол, през 2015 г. те са били 13 363, а миналата година – 15 742.

Подобни статии

Top