Детските градини в Пловдив отварят врати днес за първи път след панедмията

Медицински бележки от личния лекар няма да бъдат искани

Детските градини и ясли в Пловдив отворят врати.Първият ден, в който ще се приемат деца ще бъде днес,  26 май. Ще бъдат отворени и млечните кухни.

Детските градини и яслите започват работа от 22 май

Медицински бележки от личния лекар няма да бъдат искани, а родителите ще трябва да подадат декларация, че детето е здраво и не е било контактно с болен от COVID-19.

Задължително ще се спазва медицинският филтър и медицинско лице ще мери температурата на децата с живачен термометър при отиването им в детското заведение. Децата с грипоподобни симптоми ще бъдат връщани.

В първата седмица от работата след 26 май в работата ще се включат и медицинските лица от училищата, за да подпомогнат колегите си от предучилищна възраст. За педагогическия и непедагогически персонал ще бъдат осигурени лични предпазни средства.

„От миналата седмица активно се подготвя отварянето на детските градини и ясли. Учителите в детските градини вече провеждат анкети с родителите за желанието им да пуснат децата си. Изпратени са първите указания към директорите и в рамките на утрешния ден се очаква подробни инструкции от МОН за организирането на работата през деня и протокол за реакция при съмнения за симптоми“.  Това коментира зам.-кметът по образованието Стефан Стоянов. Той допълни, че през тази седмица ще се направи допълнителен оглед на сградите и дворовете дали са дезинфекцирани и пръскани срещу кърлежи.

Районните администрации активно се включват в подготовката на възстановяването на учебния процес в яслите и градините. За педагогическия и непедагогически персонал ще бъдат осигурени лични предпазни средства. Частните учебни заведения трябва сами да организират работата си, съобразно указанията на Министерството на здравеопазването.

Припомняме, че просветният министър Красимир Вълчев призова родителите към отговорност. Той настоя да не се водят децата от семейства, които пътуват с градски и извънградски транспорт, а също и в семействата на които има възрастни баба и дядо. Заповедта на здравния министър Кирил Ананиев  за отваряне на детските градини вече е публикувана на сайта на здравното министерство.

Подобни статии

Top