Когато е петък и е 13-ти

Защо ни плаши „фаталната” дата?

Откъде идва злополучната репутация на тази дата и как дори невярващите може да се повлияят от колективната трискайдекафобия – болезнения страх от числото 13.

Въпреки че сме преживели много фатални дни, петък 13-ти продължава да внушава безпокойство и страх от лош късмет.

Логично обяснение да се страхуваме от случайното съвпадение на ден и дата няма. Но петък 13-ти продължава да оказва сериозно влияние върху хората.

В историята

Някои историци твърдят, че това е денят, в който е съсипан Орденът на тамплиерите. На 13 октомври 1307 година по нареждане на френския крал Филип IV и папа Климент V са арестувани Жак дьо Моле, Великият Магистър на Ордена на тамплиерите и хиляди рицари от ордена. Подложени на ужасни изтезания, те направили самопризнания по обвиненията в ерес, содомия и всякакви други престъпления. Били обвинени също, че вярват в така наречения Бафомет, който приема образа на черна котка. Затова и черните котки са прокълнати, точно както и 13-та дата.

Стотици рицари били изгорени на клада други били екзекутирани по-късно. Короната на Франция получава значителна част от богатствата на тамплиерите, заради които всъщност е бил и истинският процес на Жан дьо Моле.

От този ден нататък петък 13-и е смятан за лош и нещастен ден от последователите на Ордена.

Макар и да не вярвате…

Джейн Ризън, бихейвиорист от Бизнес факултета в Чикаго е установила, че суеверията може да повлияят дори на невярващите. В едно проучване тя установява, че и суеверни и несуеверни смятат, че може да се случи нещо лошо, ако обявят например, че определено те няма да претърпят автомобилна катастрофа.

Към подобен начин на мислене сме още по-склонни когато е петък 13-ти.

„Дори и отявлено да не вярвам, самият факт, че петък 13-ти съществува като културно явление означава, че има вероятност да го възприема като лош ден“, казва тя.

На петък 13-ти сме склонни да придаваме важност на неща, на които иначе не бихме обърнали внимание.

1 2

Подобни статии

Top