Коледна магия: Сдружение разкраси дървета от улица “Иван Вазов”

Облагородяването на  дърветата е малка крачка към голяма промяна на състоянието на  улицата

Дървета на ул. “Иван Вазов” в Пловдив осъмнаха с нови пейки, кошчета, разкрасени с коледна украса, осветление и зеленина.  А в допълнение към тази гледка по цялата дължина на улицата са разположени закачливи табелки за превенция на замърсяването, които да напомнят на минувачите, че саксийниците не са кошчета.

Инициативата е дело на пловдивското сдружение БГ Бъди активен и е част от дългосрочната програма _Място България, която през последните години се случва в града под тепетата.

Дейностите на известната улица имат своята предистория: след новото повдигане на въпроса за бъдещето на улицата, сдружението проведе кампания и допитване, насочено към собствениците на магазините  и техните служители, които прекарват голяма част от времето си там. На всеки магазин бе даден кратък наръчник със съвети за поддържане на пространствата пред тях, а тези които се ангажираха с идеята, за Коледа ще получат поощрителни награди, за да бъдат улеснени в действията си – подвижни пепелници за поставяне във външни условия.

Промяната е след допитване до местни жители

През изминалия месец, във връзка превръщането на ул. “Иван Вазов” в приятно място за разходка, БГ Бъди активен съвместно с Free Plovdiv Tour, проведе събитието “Разходката на Джейн – Тютюнев град” с цел опознаване на историята на квартала и локализиране проблемните зони на територията. След допитване до местни жители, работещи на улицата и граждани преминаващи от там се откроиха следните проблеми: липса на осветление или твърде слабо такова, недостатъчно кошове, и редовното им обслужване, превръщането на площите около дърветата в пепелник и кучешка тоалетна, недобра настилка на тротоарите, неглижиране на състоянието на изоставените Тютюневи складове.

Така във връзка с общото желание за промяна на настоящото състояние на ул. „Иван Вазов“ и в тон с насоката, към която работи Община Пловдив – за промяна на улицата, превръщането й в частично пешеходна зона, както и вдъхването на нов живот на градската среда там, БГ Бъди активен направи първата стъпка, като облагороди два от саксийниците на дърветата, разположени на тротоара на улицата, за да даде на гражданите #ДобриятПример. Дърветата се намират на  №76 и №46, а дейностите са координирани съвместно с Община Пловдив, район Централен и ОП Градини и паркове , които се отзоваха с помощ в дейности на терен и консултация от ландшафтни архитекти.

1 2

Подобни статии

Top