Коледно вълшебство по родопската теснолинейка днес

Приключението ще започне по традиция от гара Септември

Празнично пътуване в  навечерието на Рождество Христово и Нова година е подготвило Гражданско сдружение „За теснолинейката”.

Малки и големи могат да се потопят в магията на Малкото влакче, пъплещо през три планини, две котловини, шест реки, седем градчета, множество села, тунели и мостове.

Приключението ще започне по традиция от гара Септември в 08:45 ч. и ще продължи през целия ден на борда на влак „Родопи” – до крайната гара Добринище и обратно.

Линията е с обща дължина 124,7 км. Тя свързва Горнотракийската низина, Родопите, Рила и Пирин. По пътя си минава през живописното дефиле на Чепинска река, пресича Чепинското корито и се устремява към Аврамовата седловина, която разделя Рила и Родопите.

Именно тук се намира и най-високата гара на Балканския полуостров – гара Аврамово, на 1267 м. над морското равнище. От там по поречието на река Места теснолинейката достига до полите на Пирин, където е и крайната й гара – Добринище.

По време на пътуването гостите ще се срещнат с Дядо Коледа, Снежанка и малките работливи джуджета. За малчуганите има подаръци и изненади.

Уютните и топли вагончета, горещата пара и зимната гледка наоколо ще направят пътуването наистина приказно за децата и за вас – техните родители. Не се колебайте и си подарете това незабравимо пътешествие,  призовават организаторите.

Малчуганите до 7-годишна възраст пътуват безплатно. За влак „Родопи” има връзка от и за гарите София, Пловдив и Пазарджик – сутринта и обратно вечерта. Може да се качите на влак от София, Пловдив, Пазарджик или от началната гара за теснолинейката – Септември. Може да пътувате до определена точка по маршрута или през целия ден до Пирин и обратно.

Да изпратим заедно старата 2018 година по една от най-романтичните и красиви жп линии в България и света като си подарим това вълшебно пътуване, казват  още от Гражданско сдружение „За теснолинейката”.

Подобни статии

Top