Колики при кърмачето и облекчаването им

Коликите – какви са симптомите, как да ги разпознаем и как да ги облекчим?

Около 25% от бебетата страдат от колики. Когато бебето плаче, понякога е трудно да разберем каква е причината за това. Дали реве, защото е недоволно, преяло или гладно или защото го боли коремчето – това са въпроси, които тормозят всички родители, а окончателен медицински отговор трудно може да бъде даден.

Ето какви са симптомите на коликите:

  • Бебето с колики започва изведнъж да плаче силно
  • Свива крачета към стомахчето си,
  • Проблемът обикновено се засилва в късните следобедни часове и вечер.
  • Коремчето на бебе с колики е подуто и твърдо.
  • Бебето не е непрекъснато неспокойно, а само в определени часове, най-често привечер
  • Внезапен плач, като преди това бебето е било съвсем спокойно.

Към 5-6 месечна възраст коликите при бебето изчезват. Причината отчасти е в разнообразяването на храната и успоредно с психодвигателното разитие на детето. Търпение, неждност, спокойствие, редовно хранене могат да помогнат в справянето с коликите при бебето.

Сигурен лек за коликите е единствено времето. И все пак има начини, с които поне може да успокоите детето си, докато преодолее неприятното чувство:

Не прехранвайте бебето. Това може да засили болезнените спазми. Опитайте се да храните бебето по-често и по малко, за да не суче лакомо и да поглъща твърде много въздух.

Когато бебето плаче и не може да се успокои, просто сменете позицията, в която го държите: ако е легнало, го изправете за малко или го обърнете към себе си.
Обърнете бебето по корем върху скута си или върху леглото и нежно масажирайте гръбчето му. С леки кръгови движения може да масажирате и коремчето в областта около пъпа.

Ако кърмите, е добре да се посъветвате с лекаря си, кои храни е добре да ограничите във вашето меню. Например: шоколад, млечни продукти, кофеин, яйца, фъстъци, цитруси, пикантни храни и богати на фибри и влакнини.

Оригвайте бебето редовно след хранене и го дръжте изправено няколко минути след това.

Някои изследвания сочат, че ако майките пушат или са пушили по време на бременността, е по-вероятно бебетата им да имат колики.

Подобни статии

Top