Колко често трябва да мием косата си?

Колко често е правилно да се мие косата?

Всъщност този въпрос е третия по популярност на търсене в търсачката Гугъл.

След баня косите ни стават по-лъскави, по-тъмни и по-мазни. Но защо се случва това и колко често наистина трябва да мием косата си?

Истината е, че косата става по-мазна по същата причина, поради която и лицето, пише „Science Alert“, цитиран от „obekti.bg“.

Жлезите в кожата ни произвеждат мазна субстанция, наречена себум. Себумът е това, което овлажнява косата и ú пречи да изсъхва. Но себума при всеки човек е различен, защото жлезите му произвеждат различни количества. Хормоните, които са отговорни за производството на себум, достигат своя пик по време на пубертета, и ефектите от това са много добре познати на всички тийнейджъри и техните родители.

Честотата на миене зависи от вида коса и вида кожа който имате. Ако те са нормални два пъти седмично миене на косата е напълно достатъчно. Ако скалпът ви обаче е по-мазен, трябва да се миете по-често, по около три до пет пъти седмично.

Къдравата и начупената коса забавят разпространението на себума, затова шампоанът при тях е необходим веднъж седмично. А хората с права коса трябва да измиват с него косата си поне два пъти седмично.

А ако косата ви е изтощена от честото третиране или боядисване трябва да я миете по-рядко.

 

Подобни статии

Top