Колко време прекарвате в тоалетната?

Отбелязваме Световния ден на тоалетната

Човек изкарва около 3 години от своя живот в тоалетната, сочи безмилостната статистика. Този факт отрежда на тоалетната важна част в живота ни.

Днес, 19 ноември е Световен ден на тоалетната. За първи път се празнува през 2002 година, в резултат на общо решение, взето на Първа международна конференция на Световната организация на тоалетните, състояла се в Сингапур през 2001 година.

Световната тоалетна организация е сдружение, което се бори за постигане на нормални и хигиенни условия на хората по целия свят. Оказва се, че липсата на водоснабдяване и канализация са причина за повече смърт, отколкото всички войни, водени през 20 в. Според Световната здравна организация над 80% от канализациите в развиващите се страни се влива без каквото и да е пречистване в брегови зони, реки и езера.

Около 2.5 млрд. души по целия свят нямат достъп дори до елементарни санитарни условия. Всички тези хора са застрашени от редица заболявания, а всяка година около 1.8 млн. души /най-вече деца/ губят своя живот. Това е ужасяваща статистика, срещу която се бори Световната организация на тоалетните.

И… малко любопитни факти

За да стигне до сегашния си модерен вид тоалетната е претърпяла много сериозна еволюция. Първата тоалетна чиния е дело на китайски император, който управлявал в периода 50-100 г. Тя е била направена от чисто злато. Обществените тоалетни се появяват за пръв път в Древен Рим през далечния първи век.

Най-скъпата тоалетна на света в момента е в Хонг Конг. Тя е част от луксозен апартамент на площ от 650 кв.м.

Най-скъпата тоалетна хартия пък, е трислойна 22-каратова тоалетна хартия е изработена в края на 2013 година по австралийски проект. Една ролка от свръхлуксозната тоалетна хартия струва 1,3 милиона долара.

Източник: Интернет 

Подобни статии

Top