Колоездачната обиколка на България се завръща! (ВИДЕО)

КК „Цар Симеон 1898“ няма да участва, пловдивчани нямат мъжки тим тази година заради финансовата криза, но керванът ще мине под тепетата

Пловдив ще бъде и един от 10-те български града, през които ще премине 67-ата Международна колоездачна обиколка на България – едно от най-популярните състезания, което събира спортисти от цял свят. Надпреварата се провежда за първи път след 2017-а година.

„Интерес за участие вече са заявили над 40 отбора“, обяви Драгомир Кузов, председател на Българска федерация колоездене. Той бе избран начело на новоучредената федерация на 11 юли миналата година в пловдивския „Колодрум“.

Стартът ще бъде даден на 27 юли в 18:00 часа в София пред храм-паметник Александър Невски. В рамките на пет етапа колоездачите ще преминат през още 10 града в България.

На 28 юни по време на първия етап състезателите ще преминат през 145-километровото трасе София-Боровец-Пазарджик, а на следващия ден ще премерят сили по маршрут Пазарджик-Асеновград- Кърджали, изминавайки 139 км.

Третият етап е 115 км – Кърджали-Куклен-Пловдив. Най-дългият преход е планиран за четвъртия етап – Пловдив-Чирпан-Сливен 170 км. На 1 август колоездачите ще изминат 112 км по маршрут Сливен-Карнобат-Бургас, където ще бъде и финалът на 67-мата Обиколка на България.

Сред заявилите интерес за участие са пет български отбора, сред които не е пловдивският КК „Цар Симеон 1898“, който тази година няма мъжки отбор заради финансовата криза. Тава са  „Левски“-„Янтра“, „Драг“, „Долчини“, „Несебър“-„Верея“ и „Хемус“ (Троян).

Отличават се и имената на три отбора от Europe Tour – Minsk Cycling Club, Elkov Casper Continental Team и Voster ATS, както и 2 UCI ProTeams – Alpecin-Fenix, в чиито състав са Тим Верлие (шампион на Белгия) и Саша Модоло (многократен победител в етапи от Обиколката на Италия, Полша, Тирено-Адриатико и др.).

Сред клубните отбори впечатление правят Caja Rural RGA U23 и MARTIGUES SC, воден от Христо Зайков – трикратен победител на МКОБ, в чийто състав има четирима българи. Заявка за участие са подали и националните отбори на Сърбия, Украйна и Гърция.

Подобни статии

Top