Колят прасетата в Пловдивско заради африканската чума по свинете

Засега мярката е за 20-километровата зона около хижа „Здравец“

2 диви прасета са заразените животни с африканска чума по свинете. Това съобщи д-р Камен Янков, директор на областната дирекция на БАБХ в Пловдив, след заседанието на Епизоотичната комисия в  Областна управа Пловдив.

DCNEWS първи съобщи за заразата в Пловдивско.

Извънредно! Африканска чума върлува по прасетата и в Пловдивско, зоната обхваща територии и в Асеновградско

Прасетата са били отстреляни по време на лов в ловно стопанство близо до хижа „Здравец” в неделя. Месото им е било изследвано в частна лаборатория и е дало положителна проба за вируса.  „Пробите са изпратени в референтната лаборатория в София, затова говорим за съмнения за заболяването. Взети са всички мерки на място, има и дезинфекционна площадка създадена. В момента се набелязват спешни мерки как да се действа оттук нататък“, съобщи д-р Янков пред журналисти.

Утре около обяд ще излязат резултатите от пробата, изпратена в столицата.

По време на епизоотичната комисия е решение в 20-километровата зона около индустриални свинеферми да бъдат премахнати прасетата в личните стопанства. Това трябва да стане до 2 август, посочи д-р Янков. Такава ферма има в Белозем. Има и други, 13 по-малки стопанства, в които се отглеждат свине. За тях ще важат същите мерки.

Близо 9000 прасета се отглеждат в областта, но става дума само за регистрираните животни, каза още д-р Янков.

В момента на съвещание с животновъди, ветеринари и представители на Областната дирекция по земеделие се набелязват спешни мерки.

Подобни статии

Top