Командос от Специалните сили хвана кръста в Пловдив (СНИМКИ И ВИДЕО)

30-годишният кадрови войник от 68-ма бригада „Специални сили“ Стойно Гатов

хвана кръста в ледените води на Марица на Богоявление. След едноминутна борба в коритото на реката командосът успя да се пребори за дървената светиня, която бе хвърлена от пловдивския митрополит Николай.

Парашутистът бе поздравен за успеха си от владиката, който го благослови на сцената до Водната палата. Поздрави го лично и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която пристигна под тепетата специално за Богоявленските тържества.

Щастлив от успеха на боеца бе и командирът на Парашутната бригада – бр. ген. Явор Матеев. Той лично се снима с военнослужещия и му пожела здраве.

„За първи път се хвърлям за кръста. Ще го занеса в бригадата, за да го докоснат всички колеги за здраве“, каза за DCNEWS Гатов.

30-годишният командос е семеен и има момченце на около годинка.

Той е вторият парашутист от бригадата, който хваща кръста през последните няколко години. През 2015-а година дървената светиня бе уловена от Пламен Павлов, който все още служи във военното подразделение.

Гатов пожела на всички присъстващи и на себе си здраве и щастие. А  хилядите пловдивчани, дошли край Марица, за да видят надпреварата за кръста, се опитваха да стигнат до него и да го докоснат за кадем.

Над 100 мъже се хвърлиха тази година във водите на реката.

Много от тях бяха добре почерпени и държаха в ръцете си бутилки с вино, за да се подгреят и отвътре. Поне половин час преди церемонията те вече бяха нагазили във водата, за да си правят снимки, и пееха химна и патриотични песни. Стигна се дотам дядо Николай да прекъсне отслужването на водосвета на няколко пъти, за да ги предупреди, че ако продължават да пречат на молитвите му, няма да хвърли кръста.

„Искате ли кръст? Още малко търпение“, провикна се и ген. Матеев.

В крайна сметка церемонията се състоя, както е по традиция, а след слизането си от специалната платформа, владиката благослови вярващите и ги окъпа със светена вода за здраве.

Подобни статии

Top