Командоси окупират площада в Пловдив (ВИДЕО)

С демонстрации на бойна техника, въоръжение, снаряжение и бойни способности

ще бъде отбелязан и тази година Денят на военния парашутист – 18 октомври. Това съобщи пред журналисти командирът на 68-ма бригада „Специални сили“ бригаден генерал Явор Матеев.

Честването  ще се състои на 17 октомври (вторник), от 10.00 ч. на пл. „Централен“, пред Военния клуб. То ще започне с тържествен строй и поднасяне на венци и цветя в район №2 на бригадата на ул. „Ген. Радко Димитриев“, а от 10.00 ч. на площада ще бъде приет тържествения строй на командосите и ще бъдат връчени награди на отличени военнослужещи по повод

За поредна година 68 бригада „Специални сили“ ще отбележи Деня на военния парашутист, съобщи нейният командир бригаден ген. Явор Матеев. Тържествата са предвидени за 17 октомври в Пловдив. Ден по-късно загиналите парашутисти ще бъдат почетени от 10.00 часа с военен ритуал и заупокойна молитва на Алеята на парашутистите в Софийски Централни гробища.

Ще бъде отслужена и заупокойна молитва за загиналите при изпълнението на воинския си дълг към Отечеството от епископ Арсений.

Най-голямата атракция ще е демонстрацията на бойни способности от командосите на площада. Миналата година те събраха овациите на публиката, въпреки поройният дъжд, под който се наложи да покажат техники от ръкопашния бой. Пред Военния клуб ще бъде изложено също въоръжение и снаряжение, а след демонстрациите, празничната програма ще продължи с концерт в клуба (от 11.30 до 12.30 часа).

Бригаден генерал Матеев припомни, че по време на Втората Световна война от българската парашутна дружина са загинали 59 парашутисти, а други 151 са ранени. „Това е между 50 и 60% от целия личен състав на формированието и повечето от тях намират смъртта си или биват ранени в сраженията при Страцин и Стражин по време на Страцинско-Кумановската операция“, разказа генералът.

 

Подобни статии

Top