Комисар Николов: Малките противопожарни служби в страната няма да бъдат закрити

Преди дни са приети промените в Закона за МВР, които дават възможност участъковите служби да продължат да функционират

Малките противопожарни служби в страната няма да бъдат закрити, заяви на работна среща в град Завет директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

Той посочи, че преди дни са приети на второ четене промените в Закона за МВР, които дават възможност участъковите служби за противопожарна безопасност и защита на населението да продължат да функционират. Главен комисар Николов уточни, че днес ще отмени всички заповеди за закриване на служби, тъй като вече е сигурно, че всеки момент законът ще се приеме окончателно и ще бъде обнародван, съобщава БТА.

„Разговарях с председателя на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов, който ме увери, че утре или вдругиден Закона за МВР ще бъде окончателно приет и в рамките на една седмица ще бъде публикуван“, добави директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“.

Той обясни и предисторията на проблема с пожарните, като заяви, че преди три години е бил приет Закон за МВР, съгласно който всички пожарникари трябва да бъдат минимум с по трима души в екип. По думите му, въпреки увеличението на пожарникарите през последните 2 години с 540 служители, този брой отново не е достатъчен да покрие изискванията на закона да има трима души в екип. Според него е по-добре при пожар да дойдат двама души за 5-7 минути, отколкото трима за 40 минути.

Главен комисар Николай Николов пристигна в Завет на среща с Организационния комитет, който му връчи подписка срещу закриването на участъка с над 1700 подписа. Повод за посещението му е и намесата на областния управител на Разград Гюнай Хюсмен, който вчера е провел телефонен разговор с директора на ГД „ПБЗН“, притеснен за съдбата на участъковата служба. Николов благодари на хората от общината за високата оценка, която дават на пожарникарите от Завет, като застават зад тях, и призова Общинският съвет и кметът да подкрепят участъка с финансово осигуряване на добри битови условия за пожарната.

Top