Комисия оглежда сграфитото на Димитър Киров, засегнато от бурята в петък - DC news

Комисия оглежда сграфитото на Димитър Киров, засегнато от бурята в петък

В най-кратки срокове емблематичното пано трябва да бъде възстановено

Комисия ще извърши оглед на сграфитото на Ди Киро, засегнато от бурята в петък и ще направи предписания, съобщиха от община Пловидв. Както вече съобщихме, бурният вятър събори в петък вечерта фрагменти от сграфитото „Захарий Зограф“ на известния пловдивски художник Димитър Киров, което се намира на стената на сградата на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ в началото на Стария град.

Срути се сграфитото на Димитър Киров на сградата на Музикалната академия

Проблемът бе констатиран още същата вечер от директора на ОИ „Старинен Пловдив“ доц. д-р Елена Кантарева-Дечева, която уведоми веднага заместник-кмета Пламен Панов.

Днес в 16 часа комисията ще се събере на мястото. В нея ще участва арх. Емануела Маринска – представител на Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство при Главна дирекция „Инспекторат за опазване на културното наследство в Министерство на културата, доц.д-р Елена Кантарева – Дечева и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив“, проф. Тони Шекерджиева – Новак, ректор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“, художник-реставратор от  ателието по реставрация и консервация към „Старинен Пловдив“, реставратор от  ателието към Градска художествена галерия – Пловдив, арх. Нина Толева – Новак, експерт от отдел „Култура, археология и културно наследство“ на община Пловдив и др.

Екипът на Общинския институт е натоварен от заместник-кметът Панов със задачата спешно, във възможно  най-кратък срок, да изготви проект за реставрация и консервация на сграфитото на Димитър Киров, което е изключително красиво и се вижда от всички посетители на Стария град.

Подобни статии

Top