Компенсират стопаните на птицефермата с птичи грип в Раковски до 30 дни

В момента се проверяват животновъдните обекти в 10-километровата зона

„Не мога да дам примери за български продукти, които са спрени заради коронавируса, но ние на този процес не можем да повлияем“, заяви в Пловдив министърът на земеделието Десислава Танева в отговор на журналистически въпрос дали и други продукти от България не са допуснати до китайските пазари.

„Това са винаги ситуации, които са извънредни, форсмажорни и са свързани с подобни епизоотии, които възникват. Ние имаме пребогат опит с епизоотиите при животните. Истината е, че трябва да спазваме всичко, като ограничения, за да предотвратим разпространението на която и да е болест“, добави Танева.

Тя съобщи, че стопаните от фермата за патици в Раковски, в която беше открит птичи грип, ще бъдат обезщетени в 30-дневен, както е по закон, след унищожаване на животните. Вчера заразените близо 6000 патици бяха умъртвени.

Според Танева към момента птичи грип има само в Раковски.

Тя съобщи, че в 10-километровата зона в много кратък срок ще бъдат извършени и взети проби от всички регистрирани животновъдни обекти като превенция за наличие на това заболяване. Птицефермите ще бъдат проверени и за изпълнение на мерките за биосигурност.

„Всеки трябва да знае, че животни се отглеждат със съответните нива на биосигурност и който няма такива, не може да съществува като животновъден обект. Ако не ги отстраним в съответния срок това носи риск не само за съответния обект, но и за цялото поголовие“, категорична беше Десислава Танева.

Припомняме, че преди два дни ферма за патици в Раковски пламна от заразата. В десеткилометровата зона има близо 50 птицеферми.

Огнище на птичи грип откриха във ферма за патки в Раковски

Подобни статии

Top