Компостиращата инсталация за биоразградими отпадъци вече работи

Кметът Здравко Димитров инспектира обекта

Пловдив вече има работеща компостираща инсталация за зелени и биоразградими отпадъци, което ще има голям екологичен ефект и ще спестява всяка година на пловдивчани не малко средства от таксите за депонирането на всеки тон отпадък. В това се увери кметът Здравко Димитров, който инспектира новото съоръжение заедно със зам.-кметът по „Екология и здравеопазване“ Анести Тимчев.

Окосената трева, листата и шумата, клоните от санитарните резитби в целия град вече се извозват в нея и се преработват във висококачествен компост, който ще бъде влаган като подобрител на почвата при развиване на зелената система на територията на община Пловдив.

„Доволен съм от днешната проверка на работата в обекта, която направихме със заместник-кмета Анести Тимчев. Екипът от 10 души е обучен и се справя добре. Директорът на общинското предприятие „Градини и паркове“ Веселин Козарев и неговият заместник Николай Чунчуков ме увериха, че след по-малко от месец ще имаме първите количества компост собствено производство, предвиден за облагородяване на зелената ни система“, коментира кметът.

Той уточни, че екосъоръжението ще преработва 15 000 тона зелен отпадък годишно и ще произвежда близо 7000 тона компост.  Един от важните ефекти от въвеждането в експлоатация на новата инсталация е, че ще намали обема на отпадъците, които се депонират на сметищата в Цалапица и в Шишманци и това ще удължи експлоатацията им.

Инсталацията беше открита в края на миналата година след успешно реализирания проект по оперативна програма „Околна среда“ на стойност около 9 млн. лв.

Подобни статии

Top