Композиторът Митко Щерев възроди „Осъдени души“

Маестрото записа нова версия с младата певица Антония Маркова

Филмовият композитор на столетието Митко Щерев възроди една от емблематичните си песни „Осъдени души“. Маестрото записа нова версия на любимия на няколко поколения шлагер с младата певица Антония Маркова, солистка на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на Република България.

Ето как самият той представи актуалния си проект:

„След кавъра на „Хризантеми“ сега Ви предлагам новата версия на песента „Осъдени души“. Всъщност, песен във филма „Осъдени души“ никога не е имало. Няколко месеца след филмовата премиера /1975 г./ оркестровата версия от филма оглави единствената класация по това време за поп песни в БНР и стоя там три седмици. Тогава Иля Велчев написа тези уникални стихове и така темата от филма се превърна в песен. С този кавър не целя да предизвиквам фурор или да вдигам шум около моята особа. Исках да направя нова версия на тази песен, в която аранжимента да има водеща роля и смятам, че поне за себе си го постигнах. Все пак това е кавър и не е задължително всички да го харесат. Благодаря на Антония Маркова за това, че се съгласи да участва в този проект. Благодаря и на Цветан Недялков, който изсвири перфектни китари, както и на Теодор Янков, благодарение, на който аранжимента ми прозвуча така, както си го представях“.

Самата Антония Маркова също представи в социалните мрежи изпълнението си:

„Имах честта и доверието да бъда поканена от великия български композитор Митко Щерев да участвам в проекта му, в който дава нов живот и различен прочит на много от неувяхващите си произведения. Благодаря му сърдечно с целия си респект и уважение, че избра мен, за да представя и да реализираме заедно изцяло новия му вариант на легендарната и много любима за мен “Осъдени души”. Нямам претенциите да се състезавам и да бъда сравнявана с единствената и неповторима Лили Иванова. С цялото ми възхищение към нея, искам само да кажа, че съм изключително щастлива и горда, че ми е дадена възможността да изпея за всички вас тази песен! Благодаря на Митко Щерев за поканата! За мен това е висока оценка. Благодаря, че имам честта да работя с него и че мога да се докосна до всички замесени в тази музикална красота ( макар и задочно с някои) – поетът Иля Велчев, китаристът Цветан Недялков, барабанистът  Теодор Янков. Искрено се надявам да ви хареса и да разберете идеята, че това е кавър и именно това налага да бъде различен от познатия на всички ни вариант.

Благодаря на всички за подкрепата! Ще се радвам, ако ви хареса,  да ни подкрепите в коментар и да споделите, този проект, създаден с много любов от Митко Щерев!“.

Реакциите не закъсняха, като повечето от тях приветстват съвременния прочит на превърналата се в класика творба. Ето избрани коментари от фейсбук:

Anna Ani: Песента е различна! И е страхотна и в този вариант!

Петър Деков: В този вариант песента е много по-красива, казвам го като музикант, който е свирил хиляди пъти тази песен. Няма някой човек, който би направил по-хубав аранжимент на песента от Митко Щерев!

Ирена Никифорова: Много интересна нова версия, която мога да слушам многократно! Поклон пред Митко Щерев и поздравления за изпълнението на Антония!

Rusina Katardjieva RU: Аз този път ще се опитам да не бъда многословна и ще кажа само, че:

1. Тази песен сякаш е писана за теб!

2. Докосва!

3. третото е от мъжа ми, който заспивайки на дивана, наостри музикантските си уши и каза: „Кой го пее това в момента? …..“ Че, тя го е изпяла и пее по-хубаво от Лили Иванова!!!“ край на цитата.

Rosica Taseva: Филмът, музиката, песента, нямат нужда от коментар. Това е уникално нещо. Доста смело ми прозвуча, да се направи кавър. Но, китарата ме уби, а и ти до нея стоиш прекрасно. Радвам се, че поканата е дошла, точно към теб. Имаш гласът, имаш визията. Да, звучиш различно, може би не както всеки очаква, но така е направено, че наистина, да усетим и твоя глас и китарата. Преди години бях убедена, че твоя глас е много силен (и още съм), а сега ми се стори някак смирен, точно пасващ на всичко, което си представяме за „Осъдени души“… Много ми хареса. Дерзай!

Ekaterina Simonova: Уааау, уникално различно звучене на една от любимите ни български песни! Уникален Митко Щерев и невероятно, докосващо изпълнение на Антония Маркова. Поздравления за работата. Невероятни сте!!!

Лили Свиленова: Невероятен нов прочит на нещо познато… уникално звучене и глас… „Там където думите не могат, говори музиката“.

Sashka Kirilova: Аплодисменти! Песен, която и до днес ме кара да настръхвам. Страхотен аранжимент със запазения почерк на големият Митко Щерев. Певчески талант, харизма, глас, който докосва, запазена марка за певицата с голяма усмивка Антония Маркова! Глас, силен текст, страхотен аранжимент и всичко това събрано в една невероятна песен. Страхотно ново звучене на една от любимите български песни!

Nadejda Ferdinandova: Има песни, от чиито първи акорди настръхваш… Любима песен и… любимо ново изпълнение! Възхитителна си, Тони! Не вярвах, че друг освен Лили Иванова, може да предаде емоцията и посланията на този музикален шедьовър. Но твоето изпълнение, Тони, е не само изключително въздействащо, то е разтърсващо – с нова енергия и живее нов живот! Бих го слушала отново и отново! Поздравления за зашеметяващия резултат от екипната работа на харизматичната певица Антония Маркова, на безспорния музикален гений Митко Щерев и на прекрасните музиканти!

Подобни статии

Top