Конференция с водещи ендокринолози организира Националната асоциация на децата и младите хора с диабет - DC news

Конференция с водещи ендокринолози организира Националната асоциация на децата и младите хора с диабет

В навечерието на 14 ноември – Световния ден за борба с диабета

Националната асоциация на децата и младите хора с диабет (НАДМХД) организира конференция с участието на водещи ендокринолози от страната.

По време на двудневния форум експертите ще дават съвети на деца и млади хора с диабет как да контролират заболяването. Те ще представят най-новите изследвания за проследяване на диабета, както и иновативни технологии за непрекъснат мониторинг.

X-та национална конференция ще бъде открита от известния ендокринолог д-р Димитър Георгиев с лекция за захарния диабет тип 2 – “Съвременни диагностични и лечебни предизвикателства. Нови технологии в проследяването на диабет тип 1 и тип 2“. Ендокринолозите д-р Христина Русева и д-р Маламов ще представят рисковете от усложнения при диабетиците.

Резултати от проучване на деца със затлъстявания ще разкрие д-р Олга Славчева от опита си като ендокринолог-педиатър в Детската педиатрия на СБАЛ „Проф. д-р Иван Митев“ – София. В първия ден на форума Ралица Петкова ще демонстрира нови модели инсулинови помпи и системи за непрекъснат мониторинг на кръвната глюкоза за по-добър контрол.

На 13 ноември 2022 г. педиатърът-ендокринолог доц. Радка Савова ще запознае участниците във форума с няколко теми: „Имунна система и диабет тип 1. Новости в опита за първична профилактика и лечение. Биологично лечение“, „Нови технологии и стандарти в лечението на захарен диабет.

Резултати 2020“ и „Стволовите клетки – потенциал за лечението на захарен диабет“.  Какви са предизвикателствата на захарен тип 2 в детска възраст ще разкрие във втория ден на конференцията педиатърът-ендокринолог д-р Искра Модева.

По данни на Международната федерация по диабет около 9% от населението на Земята страда от хроничното заболяване и трябва да се вземат спешни мерки.

Според статистиката над 360 милиона души са диагностицирани, но освен тях около 183 милиона не подозират, че са с диабет. В България са около половин милион души, но между 30 и 40% от тях не знаят, че са засегнати от него.

От Световната здравна организация препоръчват превантивни мерки и достъп до грижи с диабет.

X-та Национална конференция „Достъп до грижи за диабета „Ако не сега кога?“, организирана от НАДМХД, ще се проведе на 12 и 13 ноември 2022 г. в зала „Пълдин“ на парк-хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив

Подобни статии

Top