Конфиндустрия  България ще рекламира Пловдив като привлекателно място за инвестиции

Подготвяме  среща на представители на местните власти от двете страни за обмен на добри практики в областта на екология, съобщи зам.-кметът Анести Тимчев

Най-голямото сдружение на италианския бизнес у нас се ангажира да рекламира Пловдив като едно от най-добрите места за инвестиции в България, като привлекателно място за живот с богата история и култура. Това стана ясно след срещата на новоизбрания председател на Конфиндустрия България Роберто Санторели със зам.-кмета по екология и здравеопазване Анести Тимчев. От италианска страна в разговорите участваха също зам.-председателят Маурицио Парусо, който отговаря за направление „Устойчиво развитие и околна среда“ и директорът на сдружението Мила Ненова.

„Задачата на моя мандат е да утвърдим чудесните партньорски отношения с Община Пловдив и да дискутираме как да стимулираме интереса на потенциалните инвеститори в града и региона“, заяви Роберто Санторели.

Той обясни, че Конфиндустрия България включва близо 250 предприятия и отчита предприемаческа дейност, която възлиза на общо 2 милиарда евро преки инвестиции, продажби на стойност 1,75  милиарда евро и над 30 000 работни места.  Част от сдружението са както големи групи като „УниКредит Булбанк“, „Дженерали“, „Мапеи“, малките и средни италиански предприятия, решили да работят в България, както и  български фирми, които активно партнират с Италия.

„Като бизнесмени, които развиват от дълги години производствата си на територията на Тракия икономическа зона, вие добре познавате условията, знаете, че това е най-голямата индустриална зона в България и Югоизточна Европа с над 74 000 работни места. Но за нас като администрация е по-важно, че индустрията в Пловдив гледа към бъдещето. В ТИЗ предстои да се реализира изграждане на първия въглеродно-неутрален индустриален парк в България“, заяви Анести Тимчев.

Той подчерта, че Община Пловдив подкрепяме усилията на бизнеса в тази посока, защото те ще доведат до намаляване на въглеродните емисии, което е една от основните климатични цели. По думите му основни приоритети на управлението на града са повишаване качеството на въздуха и подобряване на сепарирането на отпадъците.

„За нас ще бъде интересно да споделим опит с представители на местните власти в Италия и италианския бизнес, как те си взаимодействат и как постигат прилагането на тези мерки, които имат сериозна социална цена, но са сред основните климатични цели на Европейския съюз“, заяви още Анести Тимчев.

Маурицио Парусо разказа, че в момента Сдружението подготвя голяма конференция, посветена на ползите от изграждане на пасивни къщи, които имат изключително ниска консумация на енергия. „Тези сгради не се отличават по нищо от останалите, всяка една вече построена къща, може да бъде превърната в пасивна“, обясни той.

Парусо заяви още, че в родината му има много добри примери за публично-частни партньорства и биха могли, съвместно с Община Пловдив, да организират  форум за споделяне на добри практики и възможни решения.

„Ние представляваме отговорния бизнес и знаем, че устойчив е само онзи бизнес, който щади климата“, допълни Роберто Санторели. Той връчи специален подарък на кмета Здравко Димитров с послание за партньорство и приятелство.

Top