Конгресът на БФС на 18 март ще бъде изборен

Ясен Петров остава национален селекционер, играем контроли с Катар и Хърватия, унгарецът Виктор Кашай е новият шеф на Съдийската комисия, Георги Иванов стана технически директор на БФС

На конгреса на БФС на 18 март тази година ще бъде проведен избор на президент на Българския футболен съюз и членове на Изпълнителния комитет. Това стана ясно след днешното заседание на Изпълкома на централата.

„На 8 септември миналата година Изпълкомът е свикал Конгрес за 18 март. На 14 септември е обявено на страницата на Агенция по вписвания. Има покана, на тази показа пише дневният ред, така че всеки един от вас може да се запознае“, коментира президентът на БФС Борислав Михайлов.

На въпросната покана в Агенция по вписванията като точка 8 от дневния ред е заложено освобождаване на президента на БФС и членовете на Изпълнителния комитет, като точка 9 – избор на президент на БФС, а като точка 10 – избор на членове на Изпълнителния комитет.

Относно подписката на Димитър Бербатов Михайлов отговори: „Тя е копи-пейст на същата компания, която е в търговския регистър, и повече няма да отговарям. Има конгрес на 18 март, може да прочетете дневния ред. Няма нито един изключен клуб, не знам къде ги чувате тия неща. Нека да бъдем по-диалогични, по-коректни и да спрем с фейк новините, защото за никой не е окей, най-малко за футбола“.

След извънредния конгрес на 12 октомври, спечелен от Борислав Михайлов, той обяви, че най-вероятно конгресът на 18 март няма да бъде изборен, поради което кандидатът за президентския пост Димитър Бербатов и неговият екип внесоха подписка с подписите на повече от 1/3 от клубовете – членове на БФС, за да бъде конгресът изборен. Днес от БФС обявиха, че подписката е приета за сведение, а конгресът на 18 март ще се проведе по предварително заложения дневен ред.

Ясен Петров ще продължи да води националния отбор по футбол на България.

„Активирахме клаузата в договора му, той е подновен за още една година. Така че той ще бъде най-малко треньор до края на квалификациите за Лига на нациите, като основната цел, която му е поставена от Изпълнителния комитет и която самият той си е поставил, е първо място в групата“, съобщи Борислав Михайлов.

Националният отбор на България ще гостува на домакина на предстоящото Световно първенство Катар на 26 март и ще изиграе контрола със световния вицешампион Хърватия 3 дни по-късно отново в Доха.

Позицията директор „Стратегическо развитие“ се поема от дългогодишния отговорник за масовия футбол Андрей Петров, функцията заместник изпълнителен директор ще поеме Христо Запрянов, досегашен директор отдел „Маркетинг и комуникации“, дългогодишният председател на ЗС София Валентин Чакъров заема поста директор „Първенства и турнири“, а на негово място е назначен Петко Петков. Позицията Технически директор на БФС заема Георги Иванов.

Съдийската комисия към БФС също така има нов председател – знаменитият унгарски рефер от близкото минало Виктор Кашай, който ще е щатен служител на Българския футболен съюз и ще ръководи както работата на съдиите, така и на отговорниците за системата VAR.

Изпълнителният комитет одобри и разпределението на сумите по програмата „Солидарност“ на УЕФА за сезон 2020/2021 г., които ще достигнат до клубовете с месец по-рано от предвиденото. Всеки клуб от ППЛ ще получи по 40 хиляди евро, представителите на ВПЛ по 15 хиляди евро, а участниците в Трета лига – по 1210 евро.

Членовете на ИК бяха запознати и с разпределението и на втория транш от договора за телевизионните права, според който участниците в ППЛ ще разпределят помежду си сумата от 1 080 000 лева.

На позицията селекционер на България U15 бе утвърден Калоян Георгиев.

Подобни статии

Top