Концерт „100 години Пиацола“ в Пловдив

Това е първото събитие в България по случай 100-годишнината от рождението на композитора

Компания „ККcompany“ и Община Пловдив канят пловдивчани и гости на града на един специален концерт, чието заглавие казва всичко –  „100 години Пиацола“. Това е първото събитие в България по случай 100-годишнината от рождението на композитора Астор Пиацола, променил тангото.

Ще чуете невероятните и обичани музиканти:

Зорница Иларионова (гост солист) –  цигулка

Ралица Ботева – пиано

Калоян Куманов – акордеон

Художник: Явор Куманов

Събитието е днес, 20 май 2021 г., четвъртък, от 18.30 часа в Етнографски музей Пловдив и е с вход свободен!

Участие ще вземе и красивата танцова двойка – Радостина и Руслан, които ще допълнят усещането за силата на тангото.

На 11 март 1921 г. в Мар дел Плата е роден аржентинският бандонеонист и композитор Астор Пиацола (1921-1992). Eдин век по-късно изпълнението на музиката на Маестрото, предизвикал революция в тангото, не спира по световните сцени, а носталгичният звук на неговия бандонеон нажежава страстта у танцьорите и приковава слушателите по местата им.

На 11 март се навършиха точно 100 години от рождението на Астор Пиацола – човекът, когото винаги свързваме с тангото, който с бандонеона и с композициите си издигна тази музика на висоти – от улицата тя „влезе“ в концертните зали и започна да се възприема наравно с класическата. Езикът на създаденото от него танго нуево е съвсем различен от класическия вид и обогатен. Примесвайки елементи от френския шансон, се получава фантастична комбинация и неговите творби са истински шедьовър.

Организатори са Община Пловдив и Калоян Куманов. Концертът е част от Културния календар на община Пловдив за 2021 година.

Подобни статии

Top