„Концерт на 8 рояла“ събира заедно музикални светила от 9 държави на 3 континента

За първи път у нас  в Пловдив  ще се осъществи концерт с 360 градуса видимост.

София, Пловдив, Варна и Велико Търново са градовете, които ще посрещнат уникалното музикално събитие, част от програмата на „Пловдив 2019“

Маестро Байнов и неговата звездна формация стартират турнето си именно от  Европейската столица на културата тази вечер. Концертът е с начален час 19.00 ч. и ще се състои в зала СИЛА.

За първи път у нас  в Пловдив  ще се осъществи концерт с 360 градуса видимост.  Pоялите ще бъдат специално озвучени, споделят организаторите, няма да се разчита само на акустичния звук, така всеки един зрител ще се наслади на концерта по най-добрия начин. Диригент на уникалното събитие е един от големите наши диригенти  – Маестро Паликаров.

Турнето на Осемте рояла  е до такава степен специално и важно за  света на класическата музика, че фирмата „Щайнгребер“ /Steingraebеr/ която е водещ производител на рояли, застава зад него,  изпращайки  4 от своите шедьоври в знак на подкрепа.

Германската семейна фирма, с над 200-годишна история задава най-високия стандарт в своята сфера. Сътрудничеството им с Маестро Байнов, идеолога на проекта, датира от десетки години.

Самият той споделя, че е поласкан от оценката им. Както и че: „За първи път в България  ще бъде изпълнена Рапсодия в синьо на Гершуин на няколко рояла. Моята транскрипция на това произведение  сме я свирили по цял свят с огромен успех. Сега за първи път  ще бъде изпълнена в родината ми“.

Шестнайсетте пианисти са подбрани измежду най-добрите лично  от Маестро Байнов. Те са от 9 държави на 3 континента .

Луиджи Казели е професор  в Академията в Болоня. Мери Уу е професор  в Хонг- Конг (Chinese University)

Зузана Суханова е Магистър Доктор в Братислава.  Всички останали музиканти  са доценти по пиано в академии, консерватории и  университети в своите държави.

Подобни статии

Top