Контузените Габи Петрова и Алекс Начева не стигнаха до финала

Габриела ще се подложи на операция веднага след завръщането си от Доха, Александра ще учи и ще се готви за абитурентската

Българското участие на Световното първенство по лека атлетика в Доха приключи! Последните ни две атлетки Габриела Петрова и Александра Начева не успяха да преодолеят квлалификацията в тройния скок и останаха извън финала.

Петрова записа 13,98 м и се нареди 16-а, докато Начева преодоля доста по-скромните 13,05 м, които й отредиха последното място в квалификацията. Нормативът беше 14,30 м. Те бяха по силите на едва пет атлетки. Останалите влязоха във финала с по-слаби постижения.

За Габриела Петрова това беше трето световно първенство. Най-доброто й класиране е от Пекин 2015, когато стана четвърта с 14.66 м – личен рекорд и до днес. Преди две години в Лондон тя отново не успя да се класира за финал. Този сезон тя има постижение от 14.22 м. Петрова пропусна Балканиадата в Правец преди месец заради травма.

Габриела Петрова ще се подложи на операция веднага след завръщането си от Катар, спорели самата тя пред BGathletic.com.

„Имам проблеми с единия от големите пръсти на крака. Имам два шипа, които трябва да с изпилят, защото вече доста време ги нося със себе си и много ме болят вече. А пък искам догодина всичко да ми е наред вече, за да гоня наистина големите неща. Казват, че за месец, месец и половина ще се възстановя напълно, което мога да си го позволя сега след този дълъг сезон. Това ще бъде и моята почивка.“

Световната шампионка за девойки от миналата година Начева пък дебютира на планетарен форум за жени. Това лято тя има 14.13 м, а личният й рекорд е 14.18 м.

„Не очаквах чак такъв резултат. Но поне се радвам, че успях на състезанието, защото имаше и по-лош вариант от това – въобще да не стартирам. За последната една седмица сме тренирали само веднъж, защото имах проблем с кръста. Но благодарение на Симоне Колио, треньора ми Стойко Цонов и на д-р Валентин Димитров успях да изляза здрава на пистата. И все пак, тези дни без тренировки си оказаха влияние.

Чувствах се мъничка сред най-големите в моята дисциплина на пистата днес. Но иначе това ми вдъхва повече увереност, защото като гледам техните опити и как те се държат, виждам огромна разлика от това какво е било на състезанията за моята възраст. Надявам се с още повече състезания да стана като тях.

Сега ще трябва да отида на училище. Тази година завършвам. И малко да си почина, да вляза в живота на нормалните 12-класници. Реално не сме почивали от 2017 година, когато започнахме сезона за 2018-а. Все дълги сезони. Надявам се да си почина малко.“

Подобни статии

Top