Корекция на коритото и основно почистване на Марица догодина, сега чистят само храстите (ВИДЕО)

Почистването на реката преди дъждовния сезон е належащо, може да се стигне до наводнение

Корекция на коритото на река Марица се предвижда да бъде направено догодина, когато се очаква да бъде изготвен проект за основно почистване на реката. Това съобщи пред журналисти днес управителят на ОП „Градини и паркове“ Веселин Козарев. По думите му след основното почистване на реката през 2010 година, такова не е правено досега. Всяка година обаче бригада от общинското предприятие се грижи за почистването и поддържането на коритото на Марица, за да не избуява растителността.

От общината са пресметнали, че цялостното почистване ще струва около 15 млн. лв. „Предвид поскъпването на горивата и тока не мога да коментирам колко ще струва“, посочи Козарев в отговор на въпрос на DCNEWS  защо сумата е над три пъти по-висока от парите, дадени през 2010 година.

Очаква се догодина, ако общината е готова с проекта и има избран изпълнител, основното почистване на реката да бъде извършено. След това ще бъде направено изгребване на коритото и ще се коригират събралите се наноси заради бавното течение на водата. В бъдещия проект ще бъде заложено и изграждане на подпорни стени там, където е необходимо.

Днес от „Градини и паркове“ демонстрираха работата на мощен трактор с мулчер, който раздробява храстовидната растителност. С машината се обработва много по-голяма площ, отколкото с ръчен труд, посочи управителят на предприятието.

Тракторът е взет под наем срещу 31 000 лв., отпуснати с решение на Общинския съвет. „Машината е наета не за определен брой дни, а за да свърши определено количество работа. Надяваме се да обработим между 150 и 170 дка от коритоо на реката“, обясни Веселин Козарев.

По думите му с нея се почистват само храсти, без да се пипат дърветата в коритото на реката, тъй като от РИОСВ са изпратили писмо до „Градини и паркове“, с което уведомяват общинското предприятие, че трябва да съставят комисия, за да се набележат и маркират дърветата, които трябва да се премахнат преди зимния период.

„Тъй като растителността е с много голяма коренова система, не можем да наваксаме с наличната техника – тримери и трима-четирима души, да изрязваме растителността. Ние не правим корекция на коритото, а само козметично почистваме реката“, коментира Козарев.

Подобни статии

Top