Корнелия Нинова: Няма да подкрепим кабинет на Слави Трифонов

Ако президентът ни връчи мандат, ще предложим кабинет, каза още лидерът на БСП

„Няма да подкрепим предложеното правителство и мерките за действия от Слави Трифонов“. –  Това заяви на нарочна пресконференция днес лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й на заседание на ИБ на БСП е обсъдено предложението за кабинет от Трифонов, както и мерките за действия, които предлага той.

„Последните години имаме четири цели в нашата политика, които преследваме, принципно и честно към хората. Първата – да се промени моделът на управление на паралелната държава и задкулисието; втората – да се върне държавността там, където й е мястото – българските институции, третата е социалната политика, социалните проблеми на хората, които да бъдат решавани през политическите решения в парламента; политика за конкретните проблеми на конкретния човек. Четвърта – да гарантираме сигурност и стабилност на България. С предложението на г-н Трифонов нищо от тези наши четири цели не се изпълнява„, посочи Нинова.

По думите й справедливият гняв на хората от протестите е бил употребен за поредния политически инженеринг.

„По смяната на модела – не само че не се предлагат мерки, нещо повече – като че ли сегашният модел се задълбочава. Вместо да се продължи доброто, направено от служебния кабинет – единствената държавна банка – ББР, да се преструктурира така, че да помогне на малкия и среден бизнес, който се нуждае от държавна подкрепа в кризата, банката се предлага на приватизация. Сигурно вече има и решение кой ще е купувачът. Концесиониране на „Автомагистрали” – също означава защита на частни интереси срещу това от хората да се събират още и още пари. След като се хвърлиха милиони за изграждане на тол система, сега и концесиониране“, каза Нинова.

Тя посочи, че не става и дума за сериозна промяна в съдебната система, освен закриването на Спецсъда и Спецпрокуратурата. Освен това в мерките на „Има такъв народ“ няма нищо за борба срещу монополисти, а и в крайна сметка се предлагало стари лица, управлявали през прехода, да правят новия модел.

Според Нинова Слави Трифонов налага тежък удар върху парламентаризма с начина, по който поднася своето предложение – без диалог. „Вместо от джипката, от фейсбук. Ние не сме се борили толкова години, за да заменим един авторитарен моде с друг. С неуважение към останалите парламентарно представени партии. Всеки от нас, колкото и депутати да има, представлява част от българския народ. И демокрацията, и уважението към институциите, изисква поне диалог“, подчерта лидерът на БСП.

Нинова подчерта, че в предложените мерки не е засегната социалната  политика и не се предлага никаква реформа в здравеопазването и в модела на образование.

„За нас да се даде сигурност на хората и стабилност за България, също не се постига. С този подход, без парламентарна подкрепа, дори и да са първа сила, не се дава стабилност на управление, прогнозируемост. По този начин не се дава и сигурност на хората“, заяви Корнелия Нинова.

Соцлидерката обяви, че другата неделя, 25-ти юли, свиква  Национален съвет на БСП и коалиционни партньори. „Освен за резултатите на БСП, ще говорим и за бъдещето. Изпълнително бюро на БСП ще предложи на Националния съвет – ако третият мандат ни бъде връчен от президента Радев, няма да го връщаме веднага, ще започнем открити и прозрачни разговори с други партии, ще поставим национални приоритети на масата и ще се опитаме да предложим кабинет“, добави лидерът на социалистите.

Според нея още едни предсрочни парламентарни избори биха били огромно изпитание за българската държава и за гражданите.

„Анализът за изборите ще изнесем след Националния съвет. В момента Националният предизборен щаб и цялата партия е ангажирана с това – да се намерят причините за изборния ни резултат. Искаме на този Национален съвет освен абсолютно обективния прочит, да предложим и конкретни мерки за излизане от тази ситуация. Не можем просто да констатираме, че сме се представили зле – трябват конкретни стъпки, които ще обсъдим пред Националния съвет и ще представим пред медиите“, заключи Нинова.

Подобни статии

Top