Корнелия Нинова: Няма издадено разрешение за износ на оръжие за Украйна - DC news

Корнелия Нинова: Няма издадено разрешение за износ на оръжие за Украйна

Това е наложена практика в България веднага след подписването на Минските споразумения през 2014 и 1015 г.

Няма издадено разрешение за износ на оръжие за Украйна“. Това заяви вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова във връзка с големия журналистически интерес, че при обстрел в Донецката народна република Украйна е използвала произведени в България боеприпаси.

„Поисках да се направи пълна проверка на документите на Междуведомствената комисия за експертен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към Министерството на икономиката и индустрията. Това, както знаете, е националният орган, който издава разрешенията за търговия с оръжия и стоки с двойна употреба. От направената проверка в комисията няма нито едно издадено разрешение за износ на оръжие и стоки и технологии с двойна употреба за Украйна“, категорична бе министър Нинова.

Тя поясни, че това е наложена практика в България веднага след подписването на Минските споразумения през 2014 и 1015 г., назад във времето не са намерени документи за износ на български стоки за Украйна.

Припомняме, че вчера народната милиция на Донецк обяви, че по време на обстрела срещу непризнатата република украинската армия е използвала произведени в България гранатомети. Руската агенция ТАСС съобщи, че става въпрос за обстрела на селището Зайцево, където са били използвани 30-милиметрови снаряди за гранатомети, произведени в завод “Арсенал”.

“Този факт нагледно потвърждава как Западът снабдява Украйна със смъртоносно оръжие, с помощта на което се унищожават мирните жители на републиките в Донбас”, заявиха още от милицията на Донецката народна република.

Подобни статии

Top