Корнелия Нинова при президента: БСП имаме две задачи – актуализация на бюджета и  редовно правителство

Румен Радев проведе консултации с „БСП за България“

„Страната е изправена пред редица предизвикателства, които обсъдихме и  в рамките на КСНС, като те поставят с особена острота необходимостта от формиране на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание“. – Това заяви президентът Румен Радев на среща с парламентарната група на „БСП за България“. Държавният глава провежда допълнителни консултации с парламентарно представените политически сили в рамките на конституционната процедура за връчване на проучвателен мандат за съставяне на правителство. В срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Президентът отбеляза заявеното намерение от страна на ГЕРБ-СДС да върнат веднага втория мандат, което поставя голяма тежест върху възможността за реализация на третия мандат. „Затова трябват диалог, отговорност и конструктивност“, подчерта държавният глава.

Той открои, че в консултациите между партиите в 46-ото Народно събрание до момента, БСП е проявила отговорност, зрялост и мъдрост и че и занапред следва да се търсят допирни точки между различните партии за ясни приоритети и цели в интерес на българските граждани, за модернизиране на страната и за нормализиране на политическия диалог в рамките на парламента.

„Има и други важни задачи, произтичащи от вашите законодателни предложения и от важната задача за актуализация на бюджета, за да можем да посрещнем предстоящите кризи. Необходима е и ясната позиция на българския парламент за Плана за възстановяване и устойчивост“, посочи още Румен Радев.

Корнелия Нинова открои две задачи пред „БСП за България“

“Коалиция “БСП за България” сме си поставили две задачи – първата е актуализация на бюджета в три посоки –  стабилизиране на здравната система за посрещане на COVID-кризата, преизчисляване на пенсиите и увеличаване на доходите, за да могат българските граждани да посрещнат ценовия шок и увеличението на цените на ток, парно, храни, на най-необходимите стоки. И третото е подготовката на държавата за евентуална мигрантска вълна. Това виждаме като предложения по внесената от служебния кабинет актуализация на бюджета, които ние ще направим между първо и второ четене с цел неговото подобряване”, заяви  лидерът на БСП Корнелия Нинова.

“Втората задача, която сме си поставили, е да положим максимални усилия да се състави редовен кабинет. В това отношение може да се разчита на хладнокръвен разум, стабилно  и отговорно поведение от БСП, което ние показахме и при първите преговори”, подчерта Нинова.

Тя отбеляза, че  за левицата е било  най-важно да стигне до съгласие по приоритети и благодарение на усилията  в парламента двете страни са успели да постигнат висока степен на съгласие по тези най-важни въпроси – кризите, които ни предстоят.

“Ще продължим с това конструктивно, разумно и мъдро поведение, за да може да има редовно правителство, което да преведе България през тежката есен и зима, които ни чакат, да дадем спокойствие и сигурност на българските граждани и стабилност на  на държавата. Зависи, разбира се, от  решението на президента при кого ще отиде третият мандат. Ако мандатът дойде при нас, ще разговаряме с ИТН, ИБГНИ и ДБ”, заяви Корнелия Нинова.

Подобни статии

Top