Корнелия Нинова: Различното от миналия път е, че от ИТН проявиха желание за разговори - DC news

Корнелия Нинова: Различното от миналия път е, че от ИТН проявиха желание за разговори

Важен е диалогът, независимо до какъв резултат ще доведе

„България е изправена пред сериозни предизвикателства, както в резултат на ковидкризата, така и на икономическите, и социални последици от нея. Предстои ни да приемем актуализация на бюджета, нашата позиция е същата още от предишния парламент, че България се нуждае от актуализация на бюджета и е добре, че служебният кабинет е подготвил вариант, който ние ще разглеждаме, ще даваме становища“. – Това заяви по време на консултациите при президента лидерът на БСП Корнелия Нинова.

По думите й не по-малко важно е да се обсъди и внесе Планът за възстановяване и устойчивост. „За нас е изключително тревожно социално-икономическото състояние, предвид и нарастващите цени на основни храни и стоки, на ток, вода и парно, растящата бедност и увеличаващите се неравенства. Както и състоянието на икономиката, която заради ковид кризата миналата година отбеляза спад от 4.2% и има нужда от целенасочена държавна политика, за да се преодолее този спад и да започне растеж“, посочи Нинова.

Тя допълни, че БСП има и други приоритети, но тези са достатъчно важни, за да се мисли държавнически и да се състави този път редовен кабинет с ясни приоритети, с ясен времеви хоризонт и отговорности за задачите, които трябва да свърши.

„Различното от миналия път е, че колегите от първата спечелила сега политическа сила “Има такъв народ“ проявиха желание за разговори. По-рано те ни определяха като статукво, с което ние категорично не се съгласихме през тези месеци и сме го доказали в годините с работата си срещу модела “ГЕРБ“. Различното сега е, че те преосмислят позицията си и искат диалог, и ни канят. За нас в този фрагментиран парламент е изключително важен диалогът, независимо до какъв резултат ще доведе, но да започнем да говорим“, каза още лидерът на БСП.

Тя подчерта, че предприетата от ИТН първа стъпка може да се приеме като добър знак.

„В събота ще бъдем на разговори. Надявам се да са само първоначални, да не са първа и последна среща, тъй като имаме много неща да уточняваме. Като една сериозна и истинска партия всичко, което чуем в събота като предложения и обменим като мнения, ще отнесем към Националния съвет на Българската социалистическа партия, както и към нашите коалиционни партньори в неделя. 

Ще получим мандат за продължаване на тези разговори с много ясни параметри и българските граждани могат да разчитат от страна на БСП за разум, за надпартийно мислене, за грижа за тях, с цел съставяне на редовен кабинет.

Препотвърждавам, че ако не се стигне до реализация на първия и втория мандат, ние имаме политическо решение. Ако президентът прецени, че трябва да връчи третия мандат на БСП, да опитаме този път да съставим кабинет.

След миналите избори не го направихме, такава беше ситуацията, но сега смятаме, че не можем да не опитаме да дадем решение на въпроса. Нямаме историческо време за губене предвид задачите, които стоят пред България“, категорична бе Корнелия Нинова.

Подобни статии

Top