Корупционни схеми и възможност за търговия с влияние съзряха в новия ОУП на Пловдив съветниците от ДБ - DC news

Корупционни схеми и възможност за търговия с влияние съзряха в новия ОУП на Пловдив съветниците от ДБ

Според тях така се създава възможност пловдивчани да останат излъгани, а инвеститорите да бъдат изнудвани

Подготвяният от пловдивското общинско ръководство Общ устройствен план (ОУП) не бори презастрояването, а залага корупционна схема, която още повече ще задуши града. Това заявиха четиримата съветници от Демократична България на нарочна пресконференция днес. Според тях има опасност съвсем законово общината да търгува с влияние и да извива ръцете на инвеститорите по схемата със залагане на повече зеленина в инвестиционните проекти за строеж, а впоследствие да се намалява до параметрите в наредбата, като се изтъргува разликата, обясниха съветниците.

Според тях така се създава възможност пловдивчани да останат излъгани, а инвеститорите да бъдат изнудвани.

Твърденията на кмета Здравко Димитров и назначения от него главен архитект на града Димитър Ахрянов, че с изменението на ОУП се цели борба с презастрояването и се предвижда повече озеленяване и по-ниски параметри на застрояване, е лъжа, категорични бяха Веселина Александрова, Добромира Костова, Веселка Христамян и Владимир Славенски.

Според Веселина Александрова в проекта за ОУП са заложени несъществуващи в закона зони с измислени показатели. „Това изглежда като перфектно замислена корупционна схема. Ако планът се приеме в този му вид ще се отвори възможност за търговия с влияние за години напред. В същото време пловдивчани няма да получат обещаните по-слабо застрояване и повече зеленина“, категорична бе Александрова.

Една немалка част инвеститори в някакъв момент ще се сблъскат с незаконосъобразните и доста ограничаващи строителството параметри в „новия“ ОУП. Пред тях ще има две възможности –да водят дела за незаконосъобразност на параметрите няколко години или да потърсят съдействие от общината за промяна на параметрите. При разговор с общината  се задейства схемата да се направи „добрина“ на инвеститора и показателите да бъдат променени в най-благоприятен за инвеститора вид. Дефакто Общината ще вкара показателите в законовата им рамка, но под формата на „услуга“. Ако Наредба 7 казва „озеленяване в парцела от 20 до 30 %“, а в ОУП са заложени незаконосъобразните 40 %, инвеститорът ще получи желаното от него минимално озеленяване от 20 %. И това ще е законно и никой не може да го оспори впоследствие. В резултат вместо 40% озеленяване, ще имаме 20% озеленяване, поясни юристката.

Схемата била следната:

Умишлено се качват параметрите на озеленяване и се намалява кинт, за да може по-късно, за избрани инвеститори да се изтъргува разликата до параметрите на Наредбата. Така формално се спазва закона, но е осребрена „добрината“ към Инвеститора. Отваря се пътят за корупция за години напред, за извиване ръцете на инвеститорите и в крайна сметка за презастрояване на града.

От Демократична България предлагат, ако увеличаването на зеленината в изменението на ОУП е наистина водеща мотивация за Общината, то това трябва да се случи като се вдигне
значително площта на парковете в града. Оттам са готови да организират среща, на която да присъстват представители на Община Пловдив, на Камарата на архитектите и на инвеститорите.

Съветниците от „Демократична България“ смятат, че ако се приложи Наредба 7, тази корупционна схема ще бъде невъзможна. Затова те предлагат Община Плводив да запази тези параметри по нея, които са с максималното допустимо озеленяване и минимална възможна интензивност на застрояването. Така ще е законосъобразно и схемата за узаконяване „на добра воля“ става невъзможна. Ако пък общината държи да има отклонение от наредбата и то да е законно, в самия закон има легална процедура по мотивирано искане на разрешение от МРРБ. Така законно ще може да бъдат получени исканите параметри, които да гарантират повече зеленина и по-малко строителство.

„Държим да се знае, че ние настояваме зеленината в Пловдив да расте“, подчерта Добромира Костова и допълни, че сега е точният момент това да се случи.

Подобни статии

Top