Костадин Ангелов: България е на 20 място по по заболеваемост от COVID-19 в ЕС

Страната ни е на второ място по смъртност от коронавирус в Европа

Скоро ще стигнем 1 милион ваксинирани българи и заедно с преболедувалите ще имаме 1,5 милиона защитени хора. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването в оставка проф. д-р Костадин Ангелов.

„През последната седмица се случиха две много важни неща. Първото е, че България беше извадена от института „Роберт Кох“ от високорисковите зони и вече сме само рискова зона. Гордо мога да кажа, че това е заслуга на всички нас. На всички българи, на вас журналистите, на които благодаря за всичко това, което правихте през тази една година и информирахте обществото. Второто важно нещо се случи вчера – имаме над 32 000 ваксинирани за един ден. Казах, че целта, която преследваме и можем да постигнем през май е 50 000 ваксинирани на ден“, допълни той.

България вече е на 20-о място в ЕС по заболеваемост от коронавирус и на второ по смъртност, каза още Ангелов.

„Съдейки по числата за развитието на епидемията за последното денонощие, ситуацията е изключително добра“, каза още Ангелов.

Отчита се трайна тенденция на намаляване на заболеваемостта, намалява и броят на хоспитализираните пациенти с COVID-19. Ръст има обаче в броя на починалите, които са 164. В болници се лекуват 6158 души , като от тях 599 се нуждаят от интензивни грижи.

„По отношение на пациентите в лечебни заведения се вижда, че намаляват хоспитализираните. По-малко са и случаите в интензивните структури. Вече имаме спокойствие в лечебните заведения, има повече пациенти в структурите за неинтензивно лечение в 4 области – Благоевград, Силистра, Шумен и Стара Загора“, акцентира той.

32482 дози ваксини са поставени за денонощието. В празничните дни най-много ваксинации са поставени в лечебните заведения за болнична помощ“, отчете още проф. Костадин Ангелов.

„Аз казах, че преследваме целта от 50 хиляди ваксинирани на ден през месец май. Скоро ще стигнем 1 млн. ваксинирани българи, заедно с преболедувалите ще имаме над милион и половина защита“, заяви здравният министър в оставка. До момента общият брой на всички поставени ваксини е 877124.

„Има възможност зелените коридори за ваксинация да продължат да работят и след 9 май. Това зависи от броя дози, с които разполагаме“, уточни Ангелов.

„Постигнахме много, с много по-нисък индекс на мерките и това се дължи на хората, които повярваха в науката и се държаха здраво за нея. Скоро всички мерки ще са само един лош спомен“, уверен е той.

Източник: DarikNews и БНТ

Подобни статии

Top